Bovenstaande titel is voor een keer niet door ons bedacht. Het is de titel boven het hoofdstuk over rechts-extremisme in het Jaarrapport 2019 van de Staatsveiligheid (officieel: de Veiligheid van de Staat / Sûreté de l’Etat, VSSE). Wie er ook nog het hoofdstuk ‘Right-wing terrorism’ in het jongste rapport van Europol bij neemt, heeft zeker redenen om bezorgd te zijn (foto hierboven © cc. Flickr/Nick Fewings).

De aanslagen op 15 maart 2019 op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland), waarbij 51 doden vielen, hebben volgens de VSSE gezorgd “voor een stroomversnelling van het rechts-extremistische geweld in de Westerse wereld. (…) Minstens vier aanslagen met dodelijke afloop (twee in de Verenigde Staten, één in Noorwegen en één in Duitsland) in 2019 zijn rechtstreeks geïnspireerd door Brenton Tarrant.” Voor België noteert de VSSE: “De aanslag in Christchurch werd niet alleen toegejuicht in rechts-extremistische kringen in ons land, occasioneel lieten activisten ook weten dat het Nieuw-Zeelandse voorbeeld hier navolging verdient. (…) In de meest extreme gevallen is er sprake van rechtse militanten die voorbereidingen treffen voor geweld, zoals het oefenen met vuurwapens en explosieven of het bespreken van potentiële doelwitten.”

Dat is dus volk om in het oog te houden, en bij in te grijpen vóór er ongelukken van komen. Zoals de politiediensten op 7 september 2006 deden met huiszoekingen in vijf legerkazernes en achttien privéwoningen, waarbij het netwerk van het neonazistische Bloed – Bodem – Eer – Trouw (BBET) van Tomas Boutens werd blootgelegd en ontmanteld. Maar je kan het ook anders bekijken.

Dries Van Langenhove, de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden en ‘onafhankelijk’ federaal parlementslid verkozen op een Vlaams Belang-lijst, zag het in een tweet over Christchurch op 3 april 2019 zo: “Als binnenkort wanhopige mensen een aanslag plegen omdat ze zien dat vredevol verzet tegen de omvolking van het Westen niet meer mogelijk is, kleeft er bloed aan de handen van het establishment (…).” Volgens Dries Van Langenhove is niet een extreemrechtse terrorist maar het establishment de oorzaak van het volgend bloedbad!

Dries Van Langenhove op de ‘zomeruniversiteit’ van Schild & Vrienden in 2017 en commentariërend in 2019 (foto’s © Facebook).

“Nazistische groupuscules trekken vaker de straat op om hun ongenoegen te uiten over de parlementaire democratie en deinzen er steeds minder voor terug om uiting te geven aan hun ideologie, tot in het gevangen- en doorgangskamp van het Fort van Breendonk toe”, schrijft de VSSE even later. Het is een verwijzing naar Right Wing Resistance Vlaanderen en het bezoek dat leden van deze groep aan het Fort van Breendonk brachten, waarbij Gunnar Verreycken de onbedwingbare drang had om er de Hitlergroet te brengen. En alweer – na het vergoelijken van daden zoals in Christchurch door Dries Van Langenhove – komen we hiermee in de buurt van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, want op een Vlaams Belang-congres op 30 maart 2019 in Gent stond Gunnar Verreycken met een Vlaams Belang-vlag te zwaaien op het podium achter Tom Van Grieken.

“Betogingen tegen nieuwe asielcentra of moskeeën volgen elkaar op, waarbij extreemrechtse activisten en rechtse populisten de onrust oppoken bij angstige buurtbewoners”, stelt de VSSE vast. Men richt zich “bovendien niet meer uitsluitend tegen moslims of vluchtelingen, maar in toenemende mate ook tegen politici, die worden aanzien als ‘volksverraders’, of tegen de ‘linkse leugenpers’.” “De radicalisering en de cultuur van geweld is ook waarneembaar bij extreemrechtse identitaire bewegingen. Er wordt een toenemend belang gehecht aan fysieke paraatheid, weerbaarheid of de beschikbaarheid van vuurwapens.” Het eerste citaat is vooral een verwijzing naar Voorpost, het tweede naar Schild & Vrienden. Verderop schrijft de VSSE: “In sommige extremere gevallen reizen extreemrechtse militanten ook naar het buitenland om al dan niet ideologisch geïnspireerde trainingen te volgen met vuurwapens.”

Dat laatste staat ook in het Europol-rapport en was de aanleiding voor Groen-parlementslid Jessika Soors om justitieminister Koen Geens hierover te ondervragen. Geens wist dat de voorbije jaren een twintigtal extreemrechtse Belgen hebben deelgenomen aan militaire trainingskampen in het buitenland, vooral in landen van het vroegere Oostblok. Volgens de RTBF gebeurde dat onder andere in de trainingskampen van de ‘Russische keizerlijke beweging’ (RID) in Sint-Petersburg (Rusland). Alweer is er Dries Van Langenhove om dit te relativeren.

Het Jaarrapport 2019 van de Staatsveiligheid over rechts-extremisme (foto © VSSE).

In een Facebookbericht op 25 juni 2020 schreef Dries Van Langenhove: “Er zijn duizenden jihadisten in België, en een aantal ervan hebben al gruwelijke aanslagen gepleegd waarbij vele landgenoten om het leven kwamen. Maar toch willen Jessika Soors en Groen dat de Staatsveiligheid topprioriteit maakt van enkele Vlamingen die een officieel erkende anti-stroper opleiding hebben gevolgd bij E.S.A. – European Security Academy om aan de slag te kunnen gaan bij een Zuid-Afrikaans natuurreservaat. Kan iemand aan deze wereldvreemde linkse jongedame uitleggen dat neushoorns en olifanten niet worden beschermd door de zwakke soyboys die op haar stemmen, maar wel door echte mannen die goed opgeleid zijn en met gevaar voor eigen leven de strijd aan gaan met tot op de tanden bewapende stroperbendes.”

Die ‘E.S.A. – European Security Academy’ is een in Polen gelegen opleidings- en trainingskamp. De in Twitterland bekende, en sinds kort ook Knack-medewerker, ‘Arbiter Of Tweets’ Rien Emmery daagde Dries Van Langenhove uit te bewijzen dat het slechts een onschuldige anti-stropersopleiding was, maar daar kwam geen reactie op van Dries Van Langenhove.

Screenshot website European Security Academy.

Overigens heeft Dries Van Langenhove de knowhow in huis, hoeft hij niet naar Polen of Rusland te gaan. Eén van de leden van Schild & Vrienden is immers Stijn L., een man die opgeleid werd bij het Franse Vreemdelingenlegioen en tussen twee opdrachten door actief is bij Schild & Vrienden, en ook nog de tijd vond om de ‘zomeruniversiteit’ van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) vorig jaar te volgen. Stijn L. kent alles van gevechtstechnieken, zowel lijf-aan-lijf als gewapend. Aan de Zwarte Zon-tatoeage op zijn borstkas te zien, heeft hij ook de nodige ideologische bagage en overtuiging.

Behoorlijk verontrustend is dat de VSSE “al enkele jaren” een tendens ziet “bij extreemrechts om zich te bewapenen. Soms illegaal, soms legaal. Leden van rechts-extremistische groeperingen worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij schietclubs en een wapenvergunning aan te vragen. Die trend tot bewapening past in het kader van de voorbereiding op de onafwendbaar geachte conflicten tussen religies, rassen of volkeren die er volgens extreemrechtse ideologen zit aan te komen.”

En tenslotte: “Er gaat zonder enige twijfel ook een dreiging uit van haatpredikers en de alsmaar toenemende stroom van extreemrechtse hate speech van zogenaamde ‘keybord warriors’. Steeds meer remmingen lijken weg te vallen. Wat de ene dag een provocatie was, is de andere dag haast mainstream. De uitlatingen van de haatpredikers op sociale media scheppen een context waarin enkelingen naar de wapens grijpen. In die zin is het tekenend dat de gewelddadige actie van Brenton Tarrant stoelt op de ideologische onderbouw van de identitaire beweging, die een tijdlang werd beschouwd als de ‘fatsoenlijke’ variant van extreemrechts.”

Schild & Vrienden-lid Stijn L. op weg naar meer Vlaamse macht (foto’s © Twitter en Facebook).
De jongens en meisjes van Schild & Vrienden tijdens de ‘zomeruniversiteit’ van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) in 2019 in Polen (vooraan links: Carrera Neefs, vooraan rechts: Stijn L.), en een grapje in de geheime discussiegroep van Schild & Vrienden (foto’s © Facebook en YouTube).