In de rand van de Black Lives Matter-betogingen in de Verenigde Staten duiken een aantal groepjes op waarvan de leden in Hawaïhemden gekleed zijn, maar tegelijkertijd ook zwaarbewapend zijn. Met kogelvrije vesten, automatische geweren en ander wapentuig. Ze noemen zich Boogaloo Bois. Het is een beweging die ontstaan is op het internet en achtereenvolgens in de Verenigde Staten op straat is gekomen bij een betoging in januari tegen de verstrenging van de wapenwetten (foto hierboven © cc. Flickr/Anthony Crider), bij de protesten vanaf midden april tegen de lockdown omwille van het coronavirus, en nu bij de Black Lives Matter-betogingen.

De term ‘Boogaloo’ haalde men bij een musicalfilm uit 1984, Breakin’ 2: Electric Boogaloo. Een vervolgfilm die zo slecht was dat hij uitgroeide tot een cultfilm. “Electric Boogaloo” werd een term die men gebruikt bij zaken waar men een vervolg op wil. Zoals Civil War 2: Electric Boogaloo. Op chatfora kreeg het de voorbije jaren een tweede leven in memes. Grafische grappen met een onderhuidse boodschap, een techniek waar een aantal universiteitsstudenten bij ons zich ook van bedienden vooraleer daaruit Schild & Vrienden ontstond. Mensen die zich daarmee amuseerden, gebruikten ook gelijkaardig klinkende afleidingen zoals ‘Big Igloo’ en ‘Big Luau’. Een ‘Luau’ is een typisch feest in Hawaï. Vandaar ook logo’s zoals iglo-sneeuwhutten en Hawaïhemden bij de Boogaloo Bois. ‘Bois’ is een afgeleide van ‘Boys’ (“Jongens”). Op foto’s over de Boogaloo Bois hebben we nog geen vrouwen gezien.

De Boogaloo Bois-gemeenschap is sterk actief op Facebook (of “was actief”, want Facebook heeft intussen meerdere van die Boogaloo Bois-fora verwijderd). Instagram, Twitter, Reddit en 4chan zijn of waren andere kanalen voor onderlinge contacten. Instagram heeft intussen ook een kuis gehouden bij haar accounts. De verschillende Boogaloo Bois-groepen hebben niet allemaal dezelfde ideologie, maar zijn allemaal wel voorstander van vrij wapenbezit, hebben lak aan de overheid en streven naar een burgeroorlog. Als de Boogaloo Bois op 20 januari 2020 in Richmond (Virginia) voor het eerst op straat komen tegen een verstrenging van de wapenwetten, is het zij-aan-zij met allerlei neonazistische groepen en andere rare bewegingen.

Een andere deelnemer aan de betoging op 20 januari 2020 in Richmond (Virginia). “White trash” (“Wit afval”), dat zeker (foto © cc. Flickr/Anthony Crider).

Sommige Boogaloo Bois-groepen keren zich tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, maar de Black Lives Matters-beweging ziet de Boogaloo Bois liever niet dan wel verschijnen. Zwarte zelfverdedigingsgroepen zoals sommige Boogaloo Bois promoten, zijn niet waar de Black Lives Matter-beweging naar streeft. Het uiteindelijk doel van alle Boogaloo Bois-groepen is een burgeroorlog ontketenen, en het is maar de vraag of de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten daar beter uit zou komen. Welk ‘vlees in de kuip’ zit, bleek de voorbije maanden toen minstens veertien mannen die banden hebben met de Boogaloo Bois-beweging aangehouden werden wegens illegaal wapenbezit, het beramen van gewelddadige aanvallen en andere misdrijven.

Drie ervan, Stephan Parshall, William Loomis en Andrew Lynam, werden op 30 mei in de buurt van Las Vegas (Nevada) aangehouden. Parshall (35 j.) en Loomis (40 j.) zijn beiden voormalige militairen; Lynam (23 j.) is een militaire reservist. Ze waren op verkenning naar een huis voor parkwachters in een nationaal erkend natuurgebied, om er later een brandbom te deponeren. In afwachting wilden ze de protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd laten ontaarden in chaos. De Black Lives Matter-betoging die ze op 29 mei zagen voorbijtrekken was vreedzaam, en dat beviel Stephan Parshall niet. Parshall en zijn twee vrienden maakten molotovcocktails klaar voor de BLM-betoging ’s anderendaags, maar werden vóór die betoging gearresteerd door de FBI.

Op 5 juni werden in Richland County (South Carolina) twee Boogaloo Bois-aanhangers opgepakt wegens verstoring van de openbare orde tijdens een andere BLM-betoging, en elders diezelfde dag om dezelfde reden werden nog eens vijf Boogaloo Bois-aanhangers aangehouden.

Onderzoek van de The Washington Post naar de politierapporten over de eerste twee weken Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten leert dat – anders dan de Amerikaanse president Donald Trump beweerde – ‘antifa’ niet betrokken is bij gewelddadige ontsporingen van BLM-betogingen. Bij de in zwart geklede geweldenaars lopen behalve ‘gewone’ criminelen ook extreemrechtse militanten mee, en zwaar bewapende mensen in Hawaïhemden, waar de Amerikaanse president niet over praat maar die wel een groter gevaar vormen voor de samenleving.

Onderzoek van de The Washington Post toont aan dat volgens politierapporten ‘antifa’ niet betrokken is bij gewelddadige ontsporingen van de Black Lives Matter-betogingen in de Verenigde Staten (foto © cc. Flickr/Julian Wan). Ook niet iedereen in Hawaïhemd is fout bezig, maar Hawaïhemd + zwaar bewapend is een foute combinatie.

Intussen in Vlaanderen…

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft het nog niet begrepen. Of is moedwillig, dat kan ook (foto © Facebook).