De eerste mondmaskers die de federale regering zou verdelen, kunnen vanaf maandag 15 juni afgehaald worden bij de apothekers. Eerst voor de 75-jarigen en ouder, ’s anderendaags voor de 67-jarigen en ouder, enzovoort. Dat is dus rijkelijk laat, te meer je vanaf begin mei verplicht bent om op een aantal plaatsen een mondmasker te dragen. En dan is er nog eens de discussie of je niet al vanaf het begin van de coronacrisis een mondmasker had moeten dragen. Dries Van Langenhove was de eerste die er langs Vlaams Belang-zijde op aandrong, alsof hij na zijn diploma loodgieter en het stopzetten van zijn studies rechten snel nog viroloog was geworden.

Na Briesje volgde het hele Vlaams Belang met de eis om onmiddellijk mondmaskers te verdelen. De partij ging al eens de mist in door de vernietiging van ‘s lands strategische voorraad mondmaskers te wijten aan de opvang van asielzoekers, maar nu zou ze de zaak beter aanpakken. Het Vlaams Belang, minstens toch haar voorhoede zijnde het Vlaams Belang Antwerpen, zou zélf mondmaskers verdelen. Eerst waren dat exemplaren zoals je ze nu ook in de warenhuizen kan vinden, later waren dat stoffen maskers met daarop een Vlaamse leeuw. Naar keuze een zwart mondmasker met een witte Vlaamse leeuw, een geel mondmasker met een zwarte Vlaamse leeuw, of een zwart mondmasker met in geel afgelijnd de contouren van de Vlaamse leeuw (foto bovenaan © Twitter). Zoals Sam Van Rooy demonstreerde kan je er ook nog je voornaam op laten aanbrengen.

Never waste a good crisis dachten ze bij de vrienden, en ook de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en Voorpost lieten eigen mondmaskers maken. Viroloog Marc Van Ranst vond het allemaal prima. “Ik steun dit initiatief. Het vergemakkelijkt het anderhalve meter afstand nemen”, liet Marc Van Ranst weten. Er was nog één probleem: hoe de mondmaskers bezorgen bij wie erom vraagt. En daar liep het fout.

Vlaams Belang verkocht gepersonaliseerde mondmaskers (eerste foto: Sam Van Rooy showt), maar er liep een en ander mis. Vlaams Belang Jongeren (derde foto: Filip Brusselmans demonstreert) had ook nog eens eigen exemplaren te koop (foto’s © Facebook).

Vanessa (familienaam en woonplaats bekend bij onze redactie, AS) heeft zo’n Vlaams Belang-mondmasker besteld. Ze wil trouwens dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang verbroken wordt en de partij opgenomen wordt in minstens de Vlaamse regering. Vanessa, zoals ze het letterlijk op Facebook meldde: “Ik wou er eerst niks van zeggen maar nu ben ik het kotsbeu. (…) De mondmaskers van het VB: ja ik heb er ook besteld, maar de spijt begint te komen. De verkeerde kleur aangekregen (juist besteld, bewijs overschrijving). Daarbovenop ook met een verkeerde naam bedrukt. Gebeld…gingen het doorgeven, vrijdag zou iemand me terugbellen. Niets gehoord, vandaag dan maar zelf teruggebeld.”

“Nog is verhaal uitgelegd, ja mevrouw er zijn 4000 besteld, euhm… niet mijn probleem. Ik betaalde voor die kleur en die naam, fout ligt bij jullie niet bij mij. Is dat zo erg? Serieus? (…) Mijn vriend noemt Tom en moet toch niet door het leven als Tommy! (Haar vriend was overigens nog Vlaams Belang-gemeenteraadslid, AS) WTF?? (…) Gingen het regelen, ben alvast zeer benieuwd naar deze afloop!” En Vanessa – géén fan van de huidige regering – besluit: “Maar het wordt me meer en meer duidelijk heel die mondmaskers kwestie bij bevoegdheden van ministers,(uiteraard niemand vh vb) maar als het met 4000 al mis kan lopen, wat zou dat dan goed gaan als het over miljoenen maskers gaat (…).”

Vanessa dacht er goed aan te doen een mondmasker bij het Vlaams Belang te bestellen en begrijpt nu het probleem van de federale regering om miljoenen mondmaskers te bestellen en verdelen (foto © Facebook).

Bij het Vlaams Belang heeft men intussen andere katten te geselen. Nu meer en meer politieke partijen zeggen voorstander te zijn van praktijktesten tegen racisme, en zelfs het Antwerps stadsbestuur onder leiding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil starten met mystery calls en praktijktesten, gaat het Vlaams Belang Antwerpen daartegen campagne voeren. Praktijktesten zullen het racisme niet meteen doen verdwijnen, maar maken wel een verschil zeggen zowel socialistische stadsbestuurders als  Stijn Baert (UGent) die voorstander is van praktijktesten maar we nog nooit verdacht hebben van linkse sympathieën.

Morgen, donderdag 11 juni 2020, wordt een Vlaams Belang-brochure voorgesteld “met ‘tips & tricks’ voor verhuurders van appartementen en huizen om de mystery callers te ontmaskeren en de praktijktesten tegen te gaan”. Auteurs van de brochure zijn, officieel dan toch, Filip Dewinter en Anke Van dermeersch. Volgende week volgt een krant die in alle Antwerpse brievenbussen te verwachten is met als thema “Baas in eigen huis”.

De campagne die Dewinter & Co nu opzetten tegen de praktijktesten bewijzen dat de praktijktesten tegen racisme belangrijk zijn. Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft al bewezen dat er in Antwerpen bijna 1 op de 2 keer effectief gediscrimineerd wordt op de verhuurmarkt. Het Antwerps stadsbestuur wil dat nu ook eens stadsbreed zelf onderzoeken, samen met de discriminatie op de arbeidsmarkt. Van vervolgen van individuele verhuurders en werkgevers is nog lang geen sprake. Maar bij het Vlaams Belang gaat de alarmbel al af.

Bij het Vlaams Belang gaat de alarmbel af nu meer en meer partijen en steden praktijktesten tegen racisme willen invoeren (foto © Praktijktesten Nu).
Advertentie