Het contrast kan niet groter zijn. Zaterdag 6 juni 2020. Aan het Muntplein in Brussel houdt Voorpost een actie om ook in coronatijden vrijheid van meningsuiting te eisen voor nationalisten. Voorpost is de belangrijkste extreemrechtse actiegroep in ons land: naast hun eigen activiteiten tegen asielzoekers, moskeebezoeken enzomeer, zijn zij ook de ruggengraat voor tal van andere acties. Van de ordedienst verzorgen bij de jaarlijkse NSV-betogingen tot de opbouw van het terrein voor de IJzerwake in Steenstrate. Voor hun actie aan het Muntplein voorbije zaterdag kwamen slechts twintig mensen opdagen. ’s Anderendaags, zondag 7 juni 2020, verzamelden aan het Poulaertplein in Brussel maar liefst 10.000 mensen in navolging van de Black Lives Matters-protesten wereldwijd na de dood van George Floyd. Terwijl op hetzelfde ogenblik nog eens 1.200 tot 1.400 mensen om dezelfde reden verzamelden in Antwerpen (foto hierboven © Blokbuster/Liesbeth), 900 in Gent, telkens 250 in Hasselt, Oostende…

Maar er is nog een tweede contrast. Zondag 24 maart 2019. Op de zondag het dichtst bij de Internationale Dag tegen Racisme wordt sinds enkele jaren opnieuw betoogd, de traditie van Hand-in-Hand achterna. Naargelang de bron betoogden vorig jaar in Brussel 6.000 à 8.000 mensen. Dat ze gemobiliseerd zijn door middenveldorganisaties (KifKif, Samenlevingsopbouw, Uit De Marge…) is ook te zien aan de klassieke spandoeken die meegedragen worden. Alles verloopt rustig. ’s Anderendaags verschijnt er geen letter over in de kranten.

Zondag 7 juni 2020 is er niet alleen meer volk op de been. De kartonnen borden met zelfgeschreven boodschappen overheersen. Er is een nieuwe generatie antiracisten opgestaan. Maar er zijn ook rellen en plunderingen achteraf. De kranten ruimen er breed plaats voor in. Protest tegen racisme ontsierd door rellen en coronagevaar is een typische krantenkop.

En zo komen we bij een derde contrast. Terwijl er zondag in Brussel dubbel zoveel volk opdaagde dan de organisatoren en politie verwacht hadden, en een hele generatie politici al negentien jaar aarzelt om het engagement voor een interfederaal actieplan tegen racisme hard te maken, worden de eerste parlementaire vragen verstuurd en interpellaties voorbereid over het in coronatijd toelaten van zo’n massademonstratie.

Links: Voorpost-manifestatie voorbije zaterdag in Brussel. Rechts: Terwijl politici al negentien jaar aarzelen om hun engagement voor een interfederaal actieplan tegen racisme hard te maken, worden de eerste parlementaire vragen verstuurd over de BLM-bijeenkomst voorbije zondag in Brussel (foto’s © Facebook).

De live verslagen vanuit de Verenigde Staten die Redfish regelmatig brengt, laten indrukwekkende betogingen zien. Ook daar ontaardt het helaas ook wel eens in rellen en plunderingen. En zo komen we bij een vierde contrast. Intussen is duidelijk dat naast ‘gewone’ criminelen ook extreemrechtse organisaties hun aandeel hebben bij die rellen en plunderingen. Blanke supremacisten en extreemrechtse gewapende groepen willen met materiële schade aanbrengen de politieke spanningen rond de protestbeweging vergroten om uiteindelijk een burgeroorlog uit te lokken. Minstens dreigen ze het scenario te laten herhalen zoals na de moord op Martin Luther King op 5 april 1968, toen rellen uiteindelijk leiden tot de verkiezing van de Republikeinse law and order-president Richard Nixon.

De tactieken zijn divers. Eén ervan is zich geheel in zwart kleden, met zowel kledij als maskers, zoals nogal wat antifascisten. Zowel in Portland (Oregon) als in Seattle (Washington) werden kopstukken van de extreemrechtse Proud Boys gespot bij gewelddadige acties. Een andere tactiek is het met wapens en kogelvrije vesten, maar ook in… Hawaïhemden, ‘ondersteunen’ van de BLM-acties door de Boogaloo Bois. In North Minneapolis (Minnesota), Bentonville (Arkansas), Seattle (Washington), Los Angeles (California), Denver (Colorado) en nog andere plaatsen. De Boogaloo Bois verzetten zich gewelddadig tegen wetshandhavers, maar of ze tegen racisme zijn is nog een andere zaak.

Een derde tactiek is het verspreiden van valse oproepen van zogenaamde antifascistische bewegingen voor plunderingen. Dat gebeurde niet alleen met de tweet en Facebookpost van “Antifa AMERICA” die in feite uitging van het Schild & Vriendenachtige Identity Evropa. Het vals nieuws verspreiden gebeurde ook door andere extreemrechtse groeperingen. Hetzij om de antifascistische en Black Lives Matter-beweging in een slecht daglicht te stellen, hetzij om ‘bescherming’ aan te bieden zoals in Snohomish (Washington).

Black Lives Matter-acties in Seattle (Washington): Zowel leden van de extreemrechtse Proud Boys
als van het al even extreemrechtse maar kleurrijker geklede Boogaloo Bois proberen de BLM-acties naar hun hand te zetten (foto’s © Twitter).

We komen zo in een spiraal van geweld terecht. Het verhaal over “gewelddadig links” is gevaarlijk omdat het echte antifascisten in diskrediet brengt, maar ook omdat het leidt tot het ‘rechtvaardigen’ van rechtse gewelddaden en overheidsmaatregelen die de rechten en vrijheden van politieke activisten en anderen inperken.

Vergeten we daarbij niet dat de hele Black Lives Matters-beweging ontstaan is door het racistisch politiegeweld dat mogelijk is niet alleen omdat het Amerikaanse politiekorps geen afspiegeling is van de diversiteit van de Amerikaanse bevolking, maar ook uit de ingesteldheid van nogal wat politiemensen zoals blijkt uit hun aangesloten zijn bij Facebookgroepen waar racisme, islamofobie, misogynie enzomeer welig tiert. Wat uitgebreid gedocumenteerd is.

Van een verhandeling van een licentiaat in de criminologie die zes maanden meeliep met de politie in Antwerpen, waaruit AFF-Info/Verzet in 1996 uitgebreid citeerde, tot gore berichten in een Whatsapp-groep van Antwerpse agenten waarover De Standaard in 2017 berichtte, bewijzen dat het bij ons niet fundamenteel verschillend is.