Anderhalve week na de dood van George Floyd en de eerste protesten ertegen (foto hierboven © cc. Flickr/Fibonacci Blue) begint het bij de Vlaamse media te dagen dat er ook bij ons een probleem is van racisme. Het Laatste Nieuws – de meest gelezen krant in Vlaanderen – bracht donderdag 4 juni 2020 getuigenissen van achttien bekende en minder bekende Vlamingen met een donkere huidskleur. Vandaag is er een vervolgartikel in Het Laatste Nieuws. Op de voorpagina’s van Gazet van Antwerpen en De Morgen is er vandaag eveneens aandacht voor racisme bij ons; De Standaard en Het Nieuwsblad doen het met verhalen binnenin de krant. Morgen gaat De Morgen door op hetzelfde thema. Maar alleen al het Het Laatste Nieuws-artikel gisteren irriteerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken die op sociale media postte: “Weeral een rondje Vlamingen-zijn-racisten in de media. Als het hier zo slecht is, waarom komen er dan zo veel per se naar hier?”
We hebben het niet kunnen opzoeken voor alle achttien die door Het Laatste Nieuws om hun ervaring zijn gevraagd. Te meer sommigen in de krant enkel met hun voornaam vermeld worden. Maar bij de negen waarvan we wél de geboorteplaats konden achterhalen, zijn er zes die in ons land zijn geboren. Thuis-acteur Yemi Oduwale is in Sint-Niklaas geboren; presentatrice Valérie Thys (eerste van links in de fotoreeks die Tom Van Grieken op Facebook plaatste, zie hieronder) is in Wilrijk geboren; CD&V-parlementslid Sammy Mahdi is in Elsene geboren; Zelfa Madhloum, de kersverse woordvoerster van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert die pas nog een karrevracht aan racistische beledigingen over zich heen kreeg, is in Antwerpen geboren; Nordini Izmar, teamleider bij Albert Heijn-warenhuizen, is in Lokeren geboren; en imam Khalid Benhaddou is in Gent geboren. Het zijn stuk voor stuk mensen die hier geboren zijn en racisme hebben ervaren vooral omwille van hun huidskleur.
Vooraleer te jammeren over “zo veel (die) per se naar hier (komen)” zou de Vlaams Belang-voorzitter zich wel eens mogen bekommeren om de mensen die hier geboren en opgegroeid zijn, perfect hun plaats zoeken in onze samenleving, maar gediscrimineerd worden omwille van hun huidskleur.
De drie anderen waarvan we de geboorteplaats konden achterhalen, zijn student Ivo Shimwa, CD&V-gemeenteraadslid in Aalst Theo Nsengimana en oprichtster van Kinderwens Expertise Netwerk Shanti Van Genechten. Ivo Shimwa is sinds 2013 in ons land als vluchteling met Rwandese ouders; ook Theo Nsengimana moest de Rwandese genocide ontvluchten. Shanti Van Genechten is als Indische geadopteerd door Vlaamse wensouders. Waarom zou voor hen geen plaats zijn in Vlaanderen? Moeten Ivo Shimwa en Theo Nsengimana hun Rwandese ouders verwensen omdat hen het leven onmogelijk werd gemaakt in Afrika en ze naar Europa zijn gevlucht? Moet Shanti Van Genechten haar adoptieouders met hun kinderwens terechtwijzen? Of is het probleem het racisme dat Ivo Shimwa, Theo Nsengimana en Shanti Van Genechten ervaren?

Tom Van Grieken is er de man niet naar om op de concrete lotgevallen vermeld in Het Laatste Nieuws in te gaan, liever jut hij zijn publiek op met foute zinnetjes. Niemand heeft gezegd dat álle Vlamingen racisten zijn, maar er zijn wel racisten – dat ontkennen en niet veroordelen, is het gedogen van racisme.
Niemand heeft gezegd dat álle Vlamingen racisten zijn, maar er zijn wel racisten – dat ontkennen en niet veroordelen, is het gedogen van racisme.
Tom Van Grieken doet echter nog méér. Hij haalt het deksel weg boven de rioolput van vreemdelingenhaat. Op 12 uur tijd gaven meer dan 3.400 mensen op Facebook hun goedkeuring aan zijn “Weeral een rondje Vlamingen-zijn-racisten in de media. Als het hier zo slecht is, waarom komen er dan zo veel per se naar hier?”, en meer dan 1.400 gaven er ook nog eens hun persoonlijk commentaar bij. Niet iedereen van die meer dan 1.400 is het eens met Tom Van Grieken, maar een meerderheid geeft hem wel groot gelijk. Dat dit niet altijd in de fraaiste bewoordingen is, weerhoudt ons om hier te citeren uit de post die Tom Van Grieken genereert.
Tom Van Grieken is niet de ‘ideale schoonzoon’ die hij voorhoudt te zijn, en laat zich ook nog eens omringen door slechte vrienden. Eén van de twee mensen bij wie Tom Van Grieken zijn oor als eerste te luister legt, is Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. Hij is niet alleen een veroordeelde straatvechter, dinsdag 2 juni postte Tom Vandendriessche een video op Twitter waaruit moest blijken dat blanke vrouwen van een Black Lives Matter-activist moeten knielen en zich verontschuldigen voor wie ze zijn. Onderzoek van Knack wijst uit dat de video een kort fragment is uit een lange livestream van iemand die hoogstwaarschijnlijk geen Black Lives Matter-activist is. Dat uitgerekend Tom Vandendriessche zo’n foute video post, verbaast niet.
Nog straffer doet een kaderlid van Voorpost, tevens bodyguard van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij viel de internetrecherche van de federale politie op door een zelfgemaakt fake nieuwsbericht over een misbruikt schaap in de buurt van een asielzoekersopvangcentrum. Daarnaast postte de man nog andere ranzige berichten. Voorbije woensdag werd hij door de rechtbank van Kortrijk veroordeeld voor “het creëren van een digitaal kader waarbij het ventileren van racistische meningen wordt uitgelokt en/of aangemoedigd”. Het lijkt ons exact hetzelfde als wat Tom Van Grieken doet met zijn “Weeral een rondje Vlamingen-zijn-racisten in de media. Als het hier zo slecht is, waarom komen er dan zo veel per se naar hier?”-Facebookpost.


Dit gezegd zijnde is natuurlijk ook niet aanvaardbaar de bagger die Carrera Neefs naar eigen zeggen over zich kreeg nadat ze een White Lives Matter-avatar plaatste op Facebook. Carrera Neefs werd op 14 oktober 2018 verkozen als gemeenteraadslid voor de N-VA in Wuustwezel, maar stapte vrij vlug over naar het Vlaams Belang nadat ze op de ‘Mars tegen Marrakesh’ in zwijm viel voor de charmes van Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken. Sindsdien zijn er nog maar weinig Vlaams Belang- en Schild & Vrienden-activiteiten waarop ze niet aanwezig is. Bij de verkiezingen op 26 mei 2019 behaalde ze in de provincie Antwerpen vanop de elfde plaats van de Vlaams Belang-lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers 6.410 voorkeurstemmen.
