Nadat politieman Derek Chauvin maandag 25 mei 2020 minutenlang zijn knie op de nek van George “I can’t breath” Floyd gedrukt hield en de zwarte Amerikaan overleed, werd de voorbije week op vele plaatsen in de Verenigde Staten geprotesteerd tegen het zoveelste geval van overmatig politiegeweld en ingebakken racisme. Donald Trump liet hierna zondag 31 mei 2020 weten “ANTIFA” op de lijst van terroristische organisaties te zetten. Een bewijs voor de vermeende link tussen niet goed te praten baldadigheden en plunderingen en de antifascistische beweging leverde de Amerikaanse president niet. Intussen zijn wel fake accounts op Twitter opgedoken die de antifascistische beweging verbinden met de gewelddaden. Maar nemen we de meest extreme vorm van gewelddaden: de moorden. Een rapport van het Amerikaanse Center on Extremism toont aan dat rechtsextremisten verantwoordelijk zijn voor 9 op 10 van de moorden vorig jaar gepleegd door extremisten.

We lijsten het voor u op. Seattle (Washington), 5 januari 2019. Buckley Wolf, een zelfverklaard lid van de Proud Boys en alleszins promotor van de extreemrechtse QAnon-samenzweringstheorie, doodt zijn broer met een zwaard op diens hoofd. / Las Vegas (Nevada), 22 en 27 januari 2019. Devin Campbell en Christopher Ashoff, leden van de blanke suprematie gevangenisgroep Aryan Warriors, schieten eerst twee mensen dood om een mogelijk met drugs gerelateerde zaak, en steken een week later een dakloze neer. / Wilmington (Ohio), 18 februari 2019. De blanke supremacist James Carver schiet zijn vriendin neer na haar eerst verkracht te hebben. / Springfield (Missouri), 21 februari 2019. Keetong Waring, lid van de Southwest Honkeys, een van de vele blanke suprematie gevangenisbendes, schiet een man neer tijdens een discussie over een vermiste gsm.

Kalamazoo (Michigan), 8 maart 2019. Na een geschiedenis van huiselijk geweld schiet Anthony Ozomaro zijn vriendin neer. Hij verklaart geen enkele regering te erkennen. / Staten Islands/New York City (New York), 13 maart 2019. Anthony Cornello schiet misdaadbaas Francesco Cali neer. Cornello was volgens zijn advocaat een aanhanger van extreemrechtse samenzweringstheorieën en wilde eerder al Democratische politici die zich verzetten tegen Donald Trump ‘arresteren’. / St. Petersburg (Florida), 27 maart 2019. William John Shutt schiet op twee Afro-Amerikanen waarvan de auto stilstaat naast de zijne. Op zijn gsm staan beelden van de Brenton Tarrants schietpartijen in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. / Tucson (Arizona), 16 april 2019. Blane Barksdale, lid van de Arizona Aryan Brotherhood, en zijn echtgenote vermoorden een oudere man, stelen honderden vuurwapens van hem en steken zijn huis in brand vooraleer weg te vluchten.

Vernielingen en plunderingen: dit is géén antifascistisch protest, en draait trouwens alleen gunstig uit voor de Republikeinen en andere aanhangers van ‘law and order’ (foto © Twitter).

Poway (California), 27 april 2019. Blanke supremacist John T. Earnest opent het vuur in de plaatselijke synagoge. Hij vermoordt iemand en verwondt drie andere mensen vooraleer zijn pistool hapert. Hij plaatst een manifest online waarin Brenton Tarrant en Robert Bowers, die 11 mensen neerschoot in een synagoge in Pittsburgh, geprezen worden. Eerder probeerde hij een moskee in brand te steken. / Boulder (Colorado), 28 juli 2019. Stephen Christopher Wolf wordt aangehouden op verdenking van moord met voorbedachten rade op Jeffrey Michael Lynch. Volgens de politie was Wolf een aanhanger van de anti-regeringsburgerbeweging.

El Paso (Texas), 3 augustus 2019. De blanke supremacist Patrick Crusius rijdt 1.000 km ver om in een Walmart-warenhuis in El Paso het vuur te openen op de Spaans-Amerikaanse gemeenschap. Er vallen 22 doden en er zijn meer dan 24 gewonden. Crusius zegt geïnspireerd te zijn door de dodelijke schietpartij van Brenton Tarrant, met 51 doden in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland). / Bullhead City (Arizona), 11 augustus 2019. De blanke supremacist Travers Proulx wordt aangehouden na het doodsteken van zijn moeder, volgens de aanklacht met voorbedachten rade. / Henrico (Virginia), 3 september 2019. De blanke supremacist James Thomas Seay, die actief was bij de Ku Klux Klan en neonazigroepen, wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade op zijn nonkel.

Red Rock (Texas), 29 september 2019. Anthony Voight, die lid is van de blanke suprematie groep Aryan Brotherhood of Texas, wordt aangehouden voor het neerschieten van een man die Voights ex-vriendin vergezelde. / Tulsa (Oklahoma), 5 december 2019. Cody Fulmer, Tyler Brett Coyle, Taylor Michelle Harper en Destiny Rae Asher, vermeende leden van een blanke suprematie gevangenisgroep, doden medelid Jared Langworthy die uit de gratie is geraakt bij de bende. / Jersey City (New Jersey), 10 december 2019. David Anderson en Francine Graham schieten een politieman neer op een begraafplaats en rijden vervolgens naar een koosjere markt waar ze drie mensen doden vooraleer zelf neergeschoten te worden. Anderson en Graham hebben eerder onder andere antisemitische opvattingen geuit.

Protest van antifascisten tegen een extreemrechtse bijeenkomst in Charlottesville (Virginia) (foto, zoals ook de foto helemaal bovenaan © cc. Flickr/Anthony Crides).

Het met de Anti Defamation League (ADL) verbonden Center of Extremism vond nog andere gevallen van moorden die vermoedelijk gepleegd zijn door extremisten, maar bij onvoldoende bewijs werden ze niet opgenomen in bovenstaande lijst. Van de 42 mensen die vorig jaar in de Verenigde Staten vermoord zijn door extremisten zijn er 38 die vermoord zijn door aanhangers van diverse extreemrechtse theorieën. 9 op de 10. Maar liefst 81 % van de doden is op rekening van blanke supremacisten, 5 % van anti-regeringsextremisten, en 5 % van nog andere extreemrechtse extremisten.

Tussen 2010 en 2019 werden 435 doden geteld als gevolg van daden door extremisten. Driekwart ervan (76 %) is afkomstig van mensen verbonden met diverse extreemrechtse bewegingen, 20 % komt van extremistische moslims, 3 % van linkse extremisten (waarbij ook anarchisten en zwarte nationalisten geteld werden) en 1 % van nog andere extremisten.

De antifascistische beweging is veel breder dan linkse extremisten, anarchisten en/of zwarte nationalisten, maar zelfs als men de antifascistische beweging zou verengen tot die drie laatst genoemde groepen, zijn ze maar verantwoordelijk voor drie procent van de moorden door extremisten de voorbije tien jaar in de Verenigde Staten.

Misplaatst commentaar van Tom Van Grieken (foto © Twitter).

In een bepaald deel van Vlaanderen steeg er gejuich op na de tweet van Donald Trump om de antifascistische beweging op de lijst van terroristische organisaties te zetten. “Eindelijk” verzuchtte Filip Brusselmans, en zijn partijvoorzitter Tom Van Grieken stak op Twitter symbolisch meer dan 100.000 keer de duim omhoog. Filip Brusselmans was als KVHV-praeses woordvoerder van de op vraag van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken opgezette ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018 in Brussel. ‘Mars’ die eindigde met rellen waarbij de politie meer dan negentig ordeverstoorders oppakte. Brusselmans en Van Grieken zijn bijgevolg echt niet geschikt om anderen terecht te wijzen voor gewelddadigheden.