Nogal wat mensen waren verontwaardigd omdat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken naar aanleiding van 1 mei een forum kreeg in De Ochtend (VRT, Radio 1) en het VRT-televisienieuws. In De Ochtend (foto’s hierboven © Facebook) zei Tom Van Grieken: “Al meer dan 20 jaar zetten wij de hardwerkende Vlaming in de bloemetjes. Wij zijn, volgens mij, dé sociale volkspartij bij uitstek. 1 mei is een dag die wij minder eng interpreteren als onze linkse vrienden, maar iedereen die werkt in een land waar zoveel belastingen worden geheven, dat moet lonend worden.”

Dat van die “linkse vrienden” is natuurlijk slechts praat om de ideale schoonzoon te lijken. Voor eigen volk vergelijkt Tom Van Grieken linkse mensen met ongedierte. Hij zet zélf anderen aan de slogan “Linkse ratten, rol uw matten!” te scanderen (zie op 6’15” van dit Facebookfilmpje over een activiteit van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) in Turnhout). Maar dat verschil in taalgebruik legde VRT-journalist Xavier Taveirne niet voor aan Tom Van Grieken in De Ochtend.

Nog een vreemde draai in de allereerste zin die Van Grieken uitsprak in De Ochtend is dat  het Vlaams Belang “dé sociale volkspartij bij uitstek” is. Het Vlaams Belang heeft voor de verstrenging van de loonwet door de regering-Michel gestemd, wat een gemiddeld Vlaams gezin enkele honderden euro’s per jaar kost. Het Vlaams Belang heeft pro de flexi-jobs gestemd. Een derde van die jobs zijn gebruikt om vaste jobs te vervangen. Meer flexibiliteit en lagere lonen, dat is het menu van het Vlaams Belang. Het Vlaams Belang heeft ook tegen een Europees minimumloon op 60% van het gemiddeld loon gestemd. Een goede maatregel tegen armoede en sociale dumping. Het Vlaams Belang heeft voor de jacht op langdurig zieken gestemd. 7 op de 10 langdurig zieken in de zogenaamde re-integratieprocedure worden op het einde van de rit zonder meer ontslagen. Recent nog stemde het Vlaams Belang voor een korting op het vakantiegeld van het zorgpersoneel verbonden aan de stad Gent.

Tom Van Grieken heeft wél gelijk wanneer hij zegt dat zijn partij al 20 jaar het 1 mei-thema claimt. Schaamte kent men niet bij het Vlaams Belang. De partij, toen nog Vlaams Blok, startte in 1996 met 1 mei-vieringen. In het Aalst van de sociaal bewogen maar antisocialistische priester Adolf Daens. Nadien volgden nog tal van 1 mei-vieringen, niet zelden in een stad waar pas een sociaal drama plaatsvond (Boelwerf Temse, Renault Vilvoorde, Ford Genk…). De 1 mei-vieringen van het Vlaams Belang werden wel eens afgewisseld met Vlaams Belang-gezinsdagen. De jongste jaren zijn de 1 mei-activiteiten van het Vlaams Belang minder een nationale en meer een Antwerpse aangelegenheid geworden.

Affiche voor het eerste 1 mei-feest van het Vlaams Belang (Aalst, 1996) en folder voor een Vlaams Belang-gezinsdag op 1 mei 2014 (foto’s © archief AFF).

De twee vorige jaren werd nog verzamelen geblazen aan de kaaien in Antwerpen. Dit jaar beperkte het Vlaams Belang zich nationaal tot een Facebookfilmpje waarin delen van het gesprek in De Ochtend werd getoond, afgewisseld met beelden van Tom Van Grieken die in heel het land korven met streekproducten afgeeft aan mensen die ondanks het coronavirus blijven doorwerken. In bepaalde sectoren (zorg, bouw, transport…), maar verder lukraak gekozen mensen? Wie het Vlaams Belang en zijn pappenheimers wat kent, herkent in het filmpje nogal wat ‘eigen volk’ aan wie Tom Van Grieken zijn (nouja, de met ons belastinggeld gekochte) cadeaus is gaan uitdelen.

Een cadeau voor ambulancier “Bjorn” bijvoorbeeld, aan de slag bij een ambulancedienst in Meldert (deelgemeente van Lummen). Het is niet de eerste de beste ambulancier. Bjorn Weygerse stond op de zevende plaats van de Vlaams Belang-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Genk. “Bouwvakker Jonathan” die aan de renovatie van het Antwerps stadhuis werkt en zijn cadeau van Tom Van Grieken op de Grote Markt in Antwerpen krijgt, is dan weer Jonathan Diels. Een jongen actief bij Schild & Vrienden (laatst nog aan de slag om de opnamestudio van Schild & Vrienden af te werken) en voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren in Schoten.

En zo zijn er nog bekenden, mensen die meer zijn dan een eenvoudige verpleegster of transporteur. Het strafste is de havenarbeider in het filmpje. Dat is niemand anders dan Tommy Van Look, Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Schoten waar Tom Van Grieken zelf ook gemeenteraadslid is. Tommy Van Look is tevens deelnemer aan een van de lockdownfeestjes op vrijdag 13 maart 2020. Een partijlid wiens gedrag niet verboden was, maar absoluut onverstandig, wordt naar aanleiding van 1 mei door Tom Van Grieken gefêteerd!

Links: Tom Van Grieken met een van de vele geschenkpakketten die hij overhandigde aan eigen volk. Rechts: Ambulancier Bjorn Weygerse, kandidaat op de Vlaams Belang-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Genk, heeft zopas zijn geschenkpakket gekregen (foto’s © Facebook).

Niét in het filmpje maar wel in De Ochtend waren de politieke voorstellen die het Vlaams Belang doet naar aanleiding van 1 mei: de door Alexander De Croo (Open VLD) beloofde premie van 1.000 euro voor wie blijft doorwerken in deze coronatijd moet er komen, en het van belastingen vrijgesteld bedrag moet verhoogd worden tot het niveau van het leefloon. Dat laatste kost 1,4 miljard euro, en bij navraag bleek dat Van Grieken het geld hiervoor wil halen door het afschermen van de sociale zekerheid voor niet-burgers van de Europese Unie. Volledige toegang tot de sociale zekerheid kunnen de niet-E.U.’ers van het Vlaams Belang pas krijgen na zeven jaar bijdragen, wat 1,1 miljard euro zou besparen.

Je mag als nieuwkomer dan wel “Vlaming onder de Vlamingen” zijn geworden – je huisgezin bloemkool met bechamelsaus serveren, VTM kijken en naar het Vlaams Nationaal Zangfeest gaan – pas na zeven jaar krijg je van het Vlaams Belang volledig toegang tot de sociale zekerheid. Allez, dat zegt men nu. In het Vlaams Belang-programma voor de verkiezingen op 25 mei 2019 werd gepleit voor een aparte kas en sociale zekerheid voor vreemdelingen. Van structurele maatregelen in bijvoorbeeld de zorgsector (betere werkvoorwaarden zodat er ook meer kandidaat-personeelsleden zijn) en/of een coronataks voor de allerrijksten spreekt Tom Van Grieken niet in De Ochtend of Het Journaal. In ’t Pallieterke werd deze week trouwens expliciet gepleit tégen zo’n coronataks voor de allerrijksten.

De Antwerpse afdeling van het Vlaams Belang deed op 1 mei intussen verder met waar het vrijdag 24 april 2020 mee begonnen is, en dit zolang de coronacrisis duurt. Elke vrijdag worden vanuit het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen porties kip met frieten en appelmoes, en ribbetjes met aardappelen en appelmoes, verkocht voor 2 euro. Of het Vlaams Belang daar een vergunning voor heeft, is niet bekend. Een aantal jaren geleden moest de wekelijkse gratis soepbedeling van Occupy Antwerpen aan het Astridplein in Antwerpen stopgezet worden na een klacht van een restauranthouder. De restauranthouder haalde daarvoor de regels inzake hygiëne aan.

Naar aanleiding van 1 mei werd een persmededeling verspreid om de verkoopstunt van het Vlaams Belang Antwerpen met kip en ribbetjes nog eens onder de aandacht te brengen. Alleen titelde de nieuwe perswoordvoerder, Luc Doms, dat er “ribbeltjes” zouden verkocht worden. Alle begin is moeilijk.

Boven: Vlaams Belang-manifestatie op 1 mei 2018 in Antwerpen (foto © AFF). Onder: persmededeling Vlaams Belang Antwerpen, 30 april 2020.