Van feestdag naar feestdag. Paaszondag lanceerden wij hier het idee om op 1 mei, Dag van de Arbeid, bij gebrek aan fysieke 1 mei-bijeenkomst een top-10 van antifascistische en rebelse strijdmuziek online te zetten. Wij gaven meteen 30 kanshebbers voor die top-10. Bezoekers van Antifascista Siempre vulden aan met nog eens 82 suggesties, zodat we uiteindelijk een lijst van 112 kanshebbers voor de top-10 kregen. Na het tellen van de uitgebrachte stemmen is dit het resultaat.

Met negen versies in onze lijst is Bella Ciao, het lied van de weerstand tegen het fascisme in Italië, de te verwachten nr. 1. Maar welke versie zou het populairst zijn? Het resultaat is verrassend. De originele versie, de versie van Riccardo Tessi en de versie van Goran Bregovic scoorden ongeveer evengoed. Vandaar dat we ze alle drie op nr. 1 zetten. Overigens maakte de PVDA voor 1 mei 2020 ook een prachtige versie van Bella Ciao, met medewerking van een duizendtal mensen.

Op 2. staat de ode aan Che Guevara van Carlos Puebla, Hasta Siempre. Op 3. de vertaling van Masters of War van Bob Dylan, Wannes Van de Velde en Roland Van Campenhout met Oorlogsgeleerden. Op 4. de versie van Leonard Cohen van het lied van de weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, The Partisan.

Op 5. hulde aan de rode vlag, symbool van de socialistische en communistische beweging, met Bandiera Rossa. Op 6. De Internationale, op muziek gezet door Pierre De Geyter (foto: huldebetoon in de straat waar Pierre De Geyter in Gent is geboren). De sp.a maakte voor 1 mei 2020 ook nog een eigen versie. Op 7. Mikis Theodorakis met Mauthausen, opgenomen in het gelijknamig concentratiekamp ter nagedachtenis aan de slachtoffers van fascistische regimes.

Op 8. een lied gemaakt in een van de eerste Duitse concentratiekampen, in 1933 in Börgermoor: De Moorsoldaten. Een nummer dat dringend eens op cd moet gezet worden in een versie van Remko Devroede, want anders horen we het alleen maar bij sommige begrafenissen. Op 9. muziek uit de jaren zeventig geschreven door Peter Koelewijn en Hans Sanders, de inmiddels overleden  frontman van de Nederlandse groep Bots: De lange weg. Op 10. muziek uit het begin van de jaren tachtig met het pompende (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang van Heaven 17. Bedankt aan iedereen die nummers voor de top-10 voorstelde, en iedereen die uiteindelijk stemde voor de top-10 (foto’s hierboven © AFF, RV, Singkreis Mauthausen en YouTube).

Omdat er geen reggae- of ska-nummer in de top-10 staat, biedt de redactie van Antifascista Siempre u nog Bob Marley aan, Peter Tosh, The Selecter met een remake van All You Fascists Are Bound To Lose, en om te eindigen zoals we begonnen zijn: The Skadillacs. Hou het veilig, ook op 1 mei (foto’s © calton-books.com en RV).