Hoe verknipt sommige geesten zijn, blijkt uit een verhaal dat ons vanuit de Verenigde Staten bereikt. Blanke supremacisten, die vinden dat mensen met een blanke huidskleur superieur zijn aan andersgekleurden, wisselden het idee uit om mensen die besmet zijn met het coronavirus uit te sturen naar niet-blanke buurten en politiekantoren. Daar moe(s)t de besmetting verspreid worden door onder andere speeksel achter te laten op deurklinken en liftknoppen (foto hierboven © cc. Pxfuel/Zero – CC0).

Blanke supremacisten gebruikten de versleutelde berichten-app Telegram om scenario’s te bedenken voor het verspreiden van het coronavirus. De zaak kwam aan het licht nadat Yahoo News een exemplaar van de wekelijkse nieuwsbrief van de Federal Protective Service, een onderdeel van het Amerikaanse Departement of Homeland Security (Binnenlandse Veiligheidsdienst), in handen kreeg.

De nieuwsbrief voor de week van 17 tot en met 24 februari 2020 meldt: “’Gewelddadige extremisten blijven van bioterrorisme een populair onderwerp onder elkaar maken. Blanke raciaal gemotiveerde gewelddadige extremisten hebben onlangs gereageerd op het coronavirus en stellen dat het een ‘VERPLICHTING’ is om het te verspreiden als een van hen het virus oploopt.”

“Zoveel mogelijk tijd spenderen in openbare ruimten samen met de vijanden”, is de eerste richtlijn. Die “vijanden” zijn voor de samenzweerders twee groepen mensen: niet-blanken en politiemensen. Voor de eersten is de richtlijn algemeen geformuleerd: “Het coronavirus verspreiden in niet-blanke buurten”. Voor de tweeden is één van de tips: “FBI-kantoren bezoeken en speeksel achterlaten op de deurklinken”. “Op liftknoppen spugen”, is iets wat overal mogelijk is en aanbevolen wordt.

Links: De nieuwsbrief van de Federal Protective Service die de discussie over het inzetten van het coronavirus als biologisch wapen signaleerde. Rechts: Enkele leden van de neonazistische Atomwaffen Division die zich net zoals de samenzweerders over het coronavirus laten inspireren door de geschriften van James Mason (foto’s © Yahoo News en RV).

Volgens de nieuwsbrief van de Federal Protective Service vond de discussie plaats in een Telegram-kanaal dat gewijd is aan het ‘versnellingswerk’ dat de Amerikaanse neonazistische auteur James Mason (67 j.) bepleitte in een reeks nieuwsbrieven die in de jaren tachtig verschenen (en gebundeld zijn in het boek Siege). James Mason moedigt hierin racistisch terrorisme aan om chaos en de instorting van de Amerikaanse samenleving te veroorzaken/bespoedigen, om vervolgens een staat naar nazistisch model te installeren.

De geschriften van Mason zijn populair bij onder andere de leden van de neonazistische groep Atomwaffen Division waarvan de voorbije weken vijf hooggeplaatste leden aangehouden zijn op verdenking van het plegen van moorden. Of leden van Atomwaffen Division dan wel anderen betrokken zijn bij de plannen om het coronavirus in te zetten als biologisch wapen is niet duidelijk. Zowel de Federal Protective Service als James Mason weigeren te reageren op het artikel van Yahoo News dat inmiddels is overgenomen door meerdere Amerikaanse en Britse media.

De plannen van de samenzweerders zijn indien niet verijdeld, minstens toch ontdekt door een Amerikaanse veiligheidsdienst. Als in Kiryas Joel bijvoorbeeld, Amerikaans stadje ten noorden van New York waar bijna uitsluitend ultra orthodoxe joden wonen, een hoger percentage coronaslachtoffers dan elders wordt vastgesteld, ligt de reden allicht elders.