Eerlijk gezegd, we hebben vorig weekend de opiniebijdrage van Jean-Marie Dedecker in De Morgen niet gelezen. De krantenwinkels bleven dicht omwille van een – intussen teruggeschroefde – Corona-maatregel, en dus was het overschakelen op digitaal kranten lezen. En dan lezen we enkel de essentiële zaken. Jean-Marie Dedecker met zijn ‘Vrouwen kunnen van mij nog altijd een kus krijgen’ is daar dan niet bij. Op Facebook zagen we nog wel iets passeren over “de oudste puber van het land”, maar het is pas na een video die we vandaag opmerkten dat we toch even De Morgen van vorige zaterdag erbij hebben gehaald.

“We zijn zo obsessief met onze gezondheid bezig dat we er ziek van worden. (…) Als er een virus opduikt, waardoor ouderen het loodje leggen, creëert dat meteen massa­hysterie. Wie vraagt om niet te panikeren, zaait paniek. Belachelijk”, schreef Jean-Marie Dedecker (67 j.). “(…) Het gezond verstand ontbreekt. Ondertussen gaat de economie op slot en ontspoort de begroting. Doe daar eens iets aan. Maar neen, de paniekzaaiers vragen ons te stoppen met leven. (…) Ik nodig iedereen uit om naar Middelkerke te komen en de gezonde lucht op te snuiven. Ik stop niet met inwoners en toeristen de hand te schudden. De vrouwen kunnen van mij nog altijd een kus krijgen als ze dat willen.”

“Gezond leven is meer dan bomen knuffelen”, zo gaat Jean-Marie Dedecker even verder door. “Het is de wetten van de natuur respecteren. Maar van ons wordt verwacht ons angstig door de dagen heen te worstelen. Angst krijgt zelfs een naam, om het te verpersoonlijken: Ciara, Corona, Klimaat… De heilige Greta zei tegen de wereldleiders in Davos: ‘I want you to panic…’ En we doen het. Hoewel ik al op prostaatleeftijd ben en tot de kwetsbare doelgroep behoor, ga ik niet in quarantaine. Dat doe ik pas als de Wetstraat een corona­coalitie krijgt.”

Maar zie, in een 5’40” durende videoboodschap richt Jean-Marie Dedecker (foto hierboven © YouTube) zich nu naar de inwoners van Middelkerke, kustgemeente waar Jean-Marie Dedecker intussen burgemeester is. “Toegegeven, tot voor kort was ik zelf niet zo overtuigd van de ernst van de situatie”, bekent Jean-Marie Dedecker. Vier op de tien inwoners van Middelkerke zijn 60-plussers, en dus een bijzonder kwetsbare groep voor het virus. Dedecker raadt dan ook aan om de maatregelen over “social distance” op te volgen. “Beperk de mensen met wie je in contact komt tot een strikt minimum, hou tenminste 1,5 meter afstand van elkaar, geef elkaar geen hand of kus, ga niet hamsteren want er is genoeg voor iedereen.”

De bocht van Jean-Marie Dedecker doet ons denken aan Bart De Wever en Dedeckers boezemvriend Theo Francken. De burgemeester van Antwerpen ging op 7 maart 2020 naar de première van een musical over de Zweedse popgroep Abba, als fan van Abba maar ook als statement dat je je niet moet laten afschrikken door het Corona-virus. Amper een week later vraagt Bart De Wever een samenscholingsverbod en een uitgaansverbod vanaf 22 uur. Bart De Wever: “Die vraag ligt bij de federale overheid en mijn vraag is om dit a.u.b. zo snel mogelijk te beslissen, het duurt allemaal zo lang.” Theo Francken belegt vandaag een extra schepencollege in Lubbeek voor bijkomende maatregelen na de jongste Corona-beslissingen van de federale regering. Niet zo lang geleden vergeleek Theo Francken viroloog Marc Van Ranst nog met een “pande-mietje”.

Screenshots Instagram Bart De Wever en Twitter Theo Francken.

In Knack vraagt men zich vandaag af of ons land geen baat heeft met een autoritairder beleid gezien de prelockdownparty’s vorige vrijdagavond, en het vorige zaterdag voor cafébezoek en andere zaken massaal naar de gemeenten in Nederland vlak over de grens trekken. Strikt genomen was het niet verboden na de eerste Corona-maatregelen, maar verstandig is natuurlijk anders.

Over de prelockdownparty’s kwamen onder andere café Zeezicht aan de Dageraadplaats in Antwerpen en het open blijven van het koffiehuis van de echtgenoot van Gwendolyn Rutten in Aarschot in beeld, maar ook in de krochten en spelonken waar Vlaams Belangers zich ophouden werd vrijdagavond nog volop gefeest.

In het pas heropende café Breughel in Schoten bijvoorbeeld werd gefeest door onder andere Gianni Peeters en Tommy Van Look. Gianni Peeters was, na het overlijden van Marie-Rose Morel in 2011, bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 lijsttrekker van het Vlaams Belang in Schoten. Door privéproblemen bleef zijn stoel in de gemeenteraad evenwel meer leeg dan bezet. Tommy Van Look is nu Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Schoten, en was de enige Schotense politicus die aanwezig was bij het burgerlijk huwelijk van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken met zijn vijf jaar jongere Nederlandse Félice Palmen op het gemeentehuis van Schoten in 2019. Gianni Peeters en Tommy Van Look gingen – zichzelf filmend – feestend als de beesten naar de klok van 0u00 in de nacht van voorbije vrijdag op zaterdag.

Gianni Peeters trok zaterdag ook nog eens naar Putte om – zichzelf filmend – te tonen dat hij in de Nederlandse grensgemeente was en er op café ging k*kk*n vermits het toiletpapier in Vlaanderen niet meer in de winkelrekken te vinden is. Dat laatste filmpje werd na enkele uren verwijderd van Facebook, zelfs een aantal partijgenoten van Gianni Peeters vonden het onverstandig. Sindsdien heeft Gianni Peeters niets meer van zich laten horen buiten wat foto’s van hemzelf met Corona-bier in de hand op Facebook plaatsen.

Feesten als de beesten op een prelockdownparty. Links: Gianni Peeters; rechts: Tommy Van Look (screenshots Facebook).

Een beruchte rechtsextremist zit intussen, samen met zijn echtgenote, thuis met het Corona-virus. Een geluk bij een ongeluk is dat een bijeenkomst van zijn geestesgenoten die voor voorbije zondag in Denderleeuw was gepland, waar een 200-tal mensen verwacht werden, omwille van de eerste Corona-maatregelen afgelast werd. De man houdt zich nu bezig met op Facebook posten van affiches en een petitie om het ontslag van minister Maggie De Block te eisen. Sommige mensen zullen nooit de jaren van verstand bereiken.

Advertentie