Uit onderzoek vlak na de verkiezingen op 26 mei 2019 bleek dat het Vlaams Belang de populairste partij is bij de jongeren (de 18 tot 24-jarigen), en het Vlaams Belang van alle partijen de meeste kiezers kon verleiden die voor het eerst naar de stembus trokken (50.000 kiezers). Een sleutel voor het succes waren de Facebookcampagnes. “Dat kan nóg beter”, moeten Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en zijn nieuw hoofd sociale media én politiek secretaris Michel Cardon gedacht hebben. Vorige week werd dan ook het eerste filmpje opgenomen voor het sociale mediakanaal TikTok. TikTok is een social media-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld worden. De video’s hebben een lengte van 3 tot 15 seconden. TikTok heeft 830.000 gebruikers binnen de leeftijdsgroep 6 tot en met 18 jaar. Het percentage gebruikers is onder 12-jarigen het hoogst. Binnen die leeftijdsgroep gebruikt maar liefst 64 % TikTok. Daarboven daalt het aantal gebruikers snel.

Het zijn dus kiezers voor 2024, maar vooral voor 2029 en later die Tom Van Grieken nu al wil aanspreken. En hun ouders natuurlijk, die aangesproken zouden kunnen worden door hun kinderen. “Is dit een goed idee?”, luidt het op de Van Grieken-TikTok. “Nope” is het antwoord. “Ga je hier spijt van hebben?”: “Ja”. “Doe je dit vrijwillig?”: “No”. “Hebben ze je verplicht?”: “Ja”. “Komt er nog een Belgische regering!?”: “No”. “Vlaamse onafhankelijkheid?”: “Ja”. “Gaan ze het kunnen tegenhouden?”: “No”. “Veel linkse traantjes?”: Tom Van Grieken trekt zijn hoofd meer dan tevoren naar boven en achter om dan overtuigd “Ja” te schudden.

Tom Van Grieken is niet de eerste partijvoorzitter op TikTok. Conner Rousseau (sp.a) ging hem voor met een probeersel, niet echt doordacht – maar wat kan je meer verwachten van iemand die op 8 november 2019 partijvoorzitter werd en nog altijd het meest in het geheugen van de mensen is gegrift omwille van de witte sportschoenen à 395 euro waarmee hij op visite trok bij koning Filip. Het TikTok-kanaal van Tom Van Grieken heeft intussen 8.500 volgers, en het eerste filmpje kreeg bijna 19.000 likes. Conner Rousseau moet het stellen met 350 volgers en ongeveer evenveel likes.

Terwijl de twee filmpjes van Conner Rousseau niet-politiek van aard waren, was de boodschap van Tom Van Grieken expliciet politiek en natuurlijk is niet iedereen gelukkig dat kinderen daarmee geconfronteerd worden. “Dit gaat te ver! Mijn kinderen van 11 en 13 worden via TikTok verleid door Vlaams Belang. Hoeven we dit zomaar te dulden? Mag dit zomaar? Een kanaal dat hoofdzakelijk gebruikt wordt door kinderen, daar blijf je af als politieke partij. @vlbelang blijf van mijn kinderen!”, liet Ann Vermeulen weten op Twitter.

Op Facebook verduidelijkte de vrouw, die zelf in het onderwijs staat: “Op een paar jaar tijd zie ik het aantal kinderen dat fan is van VB groeien. Er is geen enkele plaats waar we hen leren kritisch leren omgaan met deze propaganda. Op school moeten we politiek neutraal zijn, dus wordt er vooral gezwegen. Op social media begeven jongeren zich vooral op terreinen waar volwassenen niet mee lezen en niet mee volgen. En thuis beseffen ouders vaak niet via welke kanalen onze jongeren dagelijks beïnvloed worden. Dit is kinderen lokken, beïnvloeden. Dit is vele bruggen te ver. Beste ouders, reageer en bespreek dit met je kinderen. Beste politici, trek grenzen en kijk niet langer toe hoe VB onze kinderen inpalmt. Beste leraars, durf te spreken. #Stop”. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij Filip Brusselmans, met zijn 22 jaar het jongste Vlaams Belang-parlementslid.

Filip Brusselmans na de uitspraken van Jeff Hoeyberghs bij het KVHV-Gent (foto © VlaamsParlement.tv).

Filip Brusselmans maakte carrière door als Antwerpse praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) woordvoerder te zijn van de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018. Een betoging in Brussel ingericht door Voorpost, Schild & Vrienden en meer volk uit die hoek; een betoging die eindigde met zware rellen met de politie. In het Vlaams Parlement liep Brusselmans in de kijker door de besparingen van Jan Jambon op cultuur te verdedigen. Hilarisch is hoe Filip Brusselmans, in een commissievergadering op de stoel net achter die van Tom De Meester, reageert op de kritiek van de PVDA’er (zie vanaf 28” in dit Facebookfilmpje). Filip Brusselmans woont in Stekene maar verhuist binnenkort naar Sint-Niklaas om daar op termijn de scepter van VB-boegbeeld Frans Wymeersch (67 j.) over te nemen.

“Na haar tweet en post op Facebook, stroomt het reacties binnen van (ex-)leerlingen van Ann die getuigen over haar linkse taal in het klaslokaal. Samen met enkele tweets van haar die ik reeds enkele maanden verzamel, is het tijd voor actie. We bekijken klacht bij de overheid”, liet Filip Brusselmans weten. Dat Ann Vermeulen zich op Twitter voorstelde als iemand bekommert om “mensen- en vluchtelingenrechten, gelijke kansen en een duurzame toekomst voor iedereen” is Filip Brusselmans nog vóór de TikTok-tweet opgevallen en een doorn in het oog.

Op 13 maart 1989 lanceerde Filip Dewinter (toen 26 j.) de nationale actie van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) “Heb jij ook last van progressieve leraars?” Acht maanden later werd een “Zwartboek Progressieve Leraars” aan de pers voorgesteld. De actie van Filip Brusselmans nu is de 2.0 versie van wat Filip Dewinter meer dan dertig jaar geleden deed.

Drie van de vier bladzijden van een VBJ-folder uit 1989 die ‘progressieve leraars’ viseerde (foto © archief AFF).

Er zijn een paar verschillen. De aan-de-schandpaal-nagelen’er nu is nog jonger is dan Filip Dewinter destijds, er wordt klacht neergelegd bij de inspectiediensten onder het motto “al is het desgevallend allemaal niet zo erg, er blijft wel iets van hangen”, en bij het Vlaams Blok dacht men er niet aan om de kindergeesten te bewerken – met uitzondering van zij die naar het Vlaams Nationalistisch Jeugdverbond (VNJ) werden gestuurd, met Belgische vlag-verbrandingen regelmatig op het programma. Nu maakt niemand zich druk over hoe het Vlaams Belang zélf ongegeneerd ook buiten de eigen kring de kindergeesten bewerkt.

Wat de intimidatiepogingen van het Vlaams Belang intussen doen met een mens, legt Pascal Debruyne hieronder uit in een Facebookpost.

Advertentie