Omdat nogal wat Antwerpse gemeenteraadsleden liever gaan luisteren naar de lezing van de Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari – lezing waarvoor ze gratis toegangskaarten hebben gekregen – liever dan naar de gemeenteraadszitting te gaan, is de gemeenteraadszitting deze maand in Antwerpen van de laatste maandag van de maand naar de laatste dinsdag van de maand verplaatst. Sam Van Rooy zal bijgevolg nog een dag langer moeten wachten, maar morgenavond, dinsdag 28 januari 2020, is het zover. Dan wisselen Filip Dewinter en Sam Van Rooy van plaats in de gemeenteraadszaal. Filip Dewinter werd in 1995 gemeenteraadslid in Antwerpen, en meteen ook fractieleider van het Vlaams Blok dat toen nog 18 van de 55 plaatsen in de gemeenteraad bezette. Een kwart eeuw later, met nog maar 6 Vlaams Belang-verkozenen op de 55 gemeenteraadsleden, mag Sam Van Rooy het fractieleiderschap overnemen.

Het begon aanvankelijk allemaal goed voor Sam Van Rooy. In Antwerpen geboren in 1985 groeit Sam Van Rooy op in een progressief gezin. Vader Wim Van Rooy staat in het onderwijs en is daarnaast ook actief als journalist in de wereld van de vrijzinnigheid en van de cultuur. Jarenlang levert hij ook bijdragen voor Links, blad aan de linkerzijde van de toenmalige Belgische Socialistische Partij (BSP).

Wanneer Sam Van Rooy 11 jaar is, publiceert hij bij uitgeverij Houtekiet de jeugdromans De Vampierenmoord en Smokkel in Egypte én tekent hij een petitie tegen het Vlaams Blok. Wanneer hij 18 jaar oud is, gooit Sam Van Rooy zich op het wielrennen en wordt hij een niet onverdienstelijk wielrenner. Op 13 juni 2004 mag Sam Van Rooy voor het eerst gaan stemmen, en stemt hij voor Groen! (toen nog met een uitroepteken in de naam van de partij, in 2012 verdween dat uitroepteken).

Volgens vader Wim Van Rooy werden zijn zonen Sam en Max in de middelbare school geconfronteerd met Marokkaanse en Turkse jongeren die de baas willen spelen, anderen pesten, de juf opleggen waar ze niet over mag spreken… Vader Van Rooy komt na een paar boeken gelezen te hebben tot het besluit dat het allemaal te maken heeft met de islam.

Sam Van Rooy en vader Wim Van Rooy op de Boekenbeurs in 2019 (foto © AFF).

Wim Van Rooy (in De Morgen, 22 november 2016): “Als je de islam bestudeert, weet je waarom heel wat moslims niet goed meekunnen. Omdat zij vanuit hun religie leren dat ze superieur zijn en in de realiteit merken dat zij helemaal niet de besten zijn. Daar wordt een mens schizofreen van. Ik ken heel wat psychiaters die bevestigen dat dat een probleem is in die gemeenschap.”

Hoe meer Wim Van Rooy zich verdiept in bepaalde boeken, hoe meer hij tot de conclusie komt dat de islam “het nieuwe nazisme” is. Vader Wim en zoon Sam verzamelen in 2010 bijdragen van een dertigtal auteurs die gebundeld worden in het bijna 800 bladzijden tellend boek De islam. Kritische essays over een politieke religie. Sam Van Rooy laat hierna zijn job als werfleider bij een bouwbedrijf staan om aan de slag te gaan als medewerker bij Geert Wilders.

Sam Van Rooy reageert echter wat te enthousiast. Als hij in Scheveningen een groep vrouwen in een nikab ziet, gaat hij ze filmend achterna en plaatst hij het filmpje op sociale media met als commentaar: “Opeens kwam dat tuig langslopen. Dus besloot ik ze maar gelijk te filmen. Of moet ik het normaal vinden dat mijn rust in Scheveningen wordt verpest door dat soort geïmporteerde achterlijkheid van de islamitische zandbak?” Voor Geert Wilders – nochtans een man die hoofddoeken “kopvodden” noemt en een “kopvoddentaks” eist – is dit erover en hij schorst Sam Van Rooy als medewerker.

Wie het te bont maakt bij Geert Wilders kan altijd terecht bij het Vlaams Belang. Officieel wordt Sam Van Rooy aangeworven als medewerker van de Vlaams Belang-studiedienst, in de praktijk is hij de metgezel van en loopjongen voor Filip Dewinter. Toen hij nog niet zelf gemeenteraadslid was, zagen we Sam Van Rooy regelmatig de gemeenteraadszaal binnenvallen met een document of fait divers waarmee Filip Dewinter later op de avond uitpakte tijdens de gemeenteraadszitting.

Van 1996 tot 2018: gruwelverhalen en complottheorieën zijn vaste ingrediënten in de boeken van Sam Van Rooy (foto’s © RV).

Met Sam Van Rooy wordt een intellectuele bagage binnengebracht die Filip Dewinter of andere van Dewinters medewerkers veel minder hebben. Als bij de laatste gemeenteraadszitting vorig jaar Sam Van Rooy de kersverse sp.a-fractieleider Hicham El Mzairh bekritiseert met: “Je zit hier niet in Marokko, dus doe dat vingertje maar weg”, is Sam Van Rooy niet onder de indruk dat de voltallige gemeenteraad dit afkeurt. Dan twittert Sam Van Rooy: “Hoe dit Sp.a-gemeenteraadslid, agressief priemend met zijn wijsvinger, loog over de tussenkomst van @FDW_VB en ons tribaliteit verweet, terwijl het juist de islamitische tribaliteit uit met name Marokko is die onze samenleving teistert, pik ik niet.”

In een interview met Gazet van Antwerpen op 4 januari 2020 legt Sam Van Rooy die tactiek uit als: “Als wielrenner was ik misschien niet zo’n supertalent als Tom Boonen, maar ik was wel iemand die kon rijden tot het zwart voor mijn ogen werd. Dat zal in de politiek niet anders zijn. Je hebt een ruggengraat nodig om niet bij de eerste tegenslag of het zoveelste verwijt in je schulp te kruipen en op je woorden te letten. Nee, dan moet je eigenlijk nog harder doorgaan.” Als Sam Van Rooy met zijn hoofd tegen een muur stoot, gaat hij nog harder met zijn hoofd tegen diezelfde muur stoten.

Het interview waaruit we citeren is een dubbelinterview met Filip Dewinter, en de baas-boven-de baas, Filip Dewinter dus, legt uit: “Ik denk dat als we in Antwerpen electoraal nog willen scoren, we ons kiespubliek moeten uitbreiden. De hand uitreiken naar die gemeenschappen die er zijn en bereid zijn om Vlaming onder de Vlamingen te worden of zijn. Sam kan dat verhaal veel geloofwaardiger brengen dan ik. Hij is samen met een meerwaarde-immigrant. Maar de essentie blijft een immigratiestop en voor wie hier al is: aanpassen of opkrassen.” De “meerwaarde-immigrant” waarmee Sam Van Rooy al enkele jaren samen is, is zijn Iraanse vriendin Yalda.

Sam Van Rooy samen met zijn Iraanse vriendin Yalda bij een Pegida-manifestatie in Amsterdam in 2016, kijkend naar Edwin Wagensveld (met blauwe jas). Wagensveld trekt in Nederland het protest van Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), verkoopt vanuit Duitsland wapens en is in Duitsland al vier keer veroordeeld voor feiten van belastingontduiking tot mishandeling (foto © Kafka).

Sam Van Rooy wil het kaf van het koren scheiden. “Het koren, dat zijn zij die perfect geïntegreerd zijn en onze Westerse waarden delen, de taal spreken en bijdragen aan onze maatschappij.” En het kaf? “Dat zijn die mensen wier waarden, normen en tradities totaal haaks staan op de onze. (…) Het heeft dus niets met huidskleur te maken, maar alles met cultuur, mentaliteit en socio-economisch bijdragen.” Hoe het “kaf” van het “koren” zou gescheiden worden, en wie het “kaf” van het “koren” zou scheiden, vertelt Sam Van Rooy er niet bij.

Niet gehinderd door enige bescheidenheid noemt Sam Van Rooy een eigen tweet als markantste tweet van 2019. Toen er overlast was met enkele allochtone jongeren in openluchtzwembaden, tweette Sam Van Rooy: “Ik ken nog wel een ‘zwembad’ waar deze ‘lastige jongeren’ helemaal apart in hun ‘eigen zwemtijd’ mogen gaan zwemmen: de Middellandse zee.” Volgens Van Rooy was het “natuurlijk” niet de bedoeling dat deze jongeren zouden verdrinken in de Middellandse zee. Sam Van Rooy: “Ik wil ze gewoon weg uit onze zwembaden en weg uit ons land. Heel simpel.”

In de wereld van Sam Van Rooy is véél “heel simpel”.

Filip Dewinter beschouwt Sam Van Rooy als zijn politieke zoon en plaatste hem voor de verkiezingen op 25 mei 2014 samen op een affiche met twee van zijn dochters. De derde dochter van Filip Dewinter, An-Sofie, steunt haar vader liever op een luchtiger manier (foto © RV).