Het was rond middernacht (Belgische tijd, in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 januari 2019) toen de Nederlandse, maar in de Verenigde Staten docerende, professor Cas Mudde twitterde: “Hallo Belgische media, jullie ‘onafhankelijke’ Vlaams Belang parlementariër Dries van Langenhove is één van de sprekers op jaarlijkse congres van openlijk racistische American Renaissance. Meer info hier: https://amren.com/2020-american-renaissance-conference/.” Wie op de link klikt, krijgt eerst een pagina te zien met als titel: “Waarschuwing: deze link is mogelijk gevaarlijk”. Wetend hoeveel onzin vrijelijk circuleert op Twitter, moet het wel een zeer dubieuze website zijn waar Twitter voor waarschuwt.

De tweet van Cas Mudde bleef niet zonder gevolg. Vrijdag titelde Apache al in de voormiddag: Dries Van Langenhove spreker op racistisch congres in VS. Zaterdag volgden De Standaard (blz. 2-3: Van Langenhove gaat spreken voor white supremacists), Het Nieuwsblad (aankondiging op de voorpagina en artikel op blz. 6 onder de titels Van Langenhove werd uitgenodigd door beruchte organisatie in VS – Gastspreker op “racistisch” evenement), Gazet van Antwerpen (op blz. 4 dezelfde titels en hetzelfde artikel als in Het Nieuwsblad), Le Soir (blz. 6: Extrême Droite – Van Langenhove chez les suprémacistes) en De Morgen (blz. 11: Diep-nationalistische organisatie American Renaissance verwelkomt Kamerlid – Van Langenhove op ‘racistisch’ congres in de VS). Voor een evenement waar Van Langenhove nog niet over gerept had op sociale media: véél aandacht.

De aanhalingstekens rond “racistisch” waren wel niet nodig. Lees maar eens wat het Southern Poverty Law Center (SPLC) over American Renaissance schrijft.

Alleen Het Laatste Nieuws bracht niets over Van Langenhoves spreekbeurt in de Amerikaanse country- en westernstaat Tennessee, terwijl die krant als geen andere Dries Van Langenhove bekend heeft gemaakt bij het brede publiek. In de loop van zaterdag verscheen bij HLN online wel nog het De Morgen-artikel over de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden die eind mei mag gaan spreken op een conferentie van American Renaissance. Volgens De Standaard “een maandelijks online blad dat theorieën over witte suprematie verspreidt. Het gebruikt pseudowetenschap om de culturele en intellectuele superioriteit van blanken boven zwarten en Spaanstaligen te bewijzen.” De website, voorheen maandblad, American Renaissance is opgezet door de inmiddels 73-jarige Jared Taylor die zichzelf niet ziet als een racist, maar als een ‘rassenrealist’ en verdediger van blanke belangen.

Renaud Camus (foto © Renaud Camus CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36753942).

De voornaamste spreker op de conferentie dit jaar is de Fransman Renaud Camus die naam maakte met zijn in 2011 verschenen boek Le grand remplacement (‘De grote vervanging’). Daarin stelt Camus dat de oorspronkelijke bevolking van Frankrijk en andere Europese landen in enkele generaties vervangen zal worden door een nieuw volk, met een nieuwe cultuur, met overwegend de islam als godsdienst. Camus suggereert dat de leidende personen in de Europese landen hier doelbewust naar streven.

Geert Wilders, Filip Dewinter en Dries Van Langenhove populariseren dit idee regelmatig door te klagen over de “omvolking”. Toen Brenton Tarrant op 15 maart 2019 in Christchurch (Nieuw-Zeeland) in twee moskeeën het vuur opende en 51 mensen doodschoot, had hij vlak daarvoor een manifest online gezet met als titel The great remplacement. Toen Patrick Crusius op 3 augustus 2019 in een Wallmart-supermarkt in El Paso (Verenigde Staten) 21 mensen doodschoot uit angst voor een ‘invasie’ van Mexicaanse immigranten, verwees ook hij online naar de theorie van Renaud Camus. dS Weekblad wijst er dit weekend op: “Camus zegt tegen geweld te zijn, maar alleen als je hem ernaar vraagt. In zijn geschriften vertelt hij dat er niet bij. Dat moet de lezer er zelf bij denken. Of niet.”

Dries Van Langenhove wordt aangekondigd als spreker over ‘De Europese Lente’, en verder als “the founder and leader of Belgium’s largest political youth movement, Schild & Vrienden. This year, he was elected — as an identitarian activist — to the Belgian parliament as its youngest member.” Of Schild & Vrienden de grootste politieke jeugdbeweging is, is zeer de vraag. Op het hoogtepunt van hun activiteiten poseerden ze met een groep van een zestigtal leden. Ongetwijfeld hebben de jongerenafdelingen van de politieke partijen (Jong N-VA, Jong Groen…) méér leden.

Op het hoogtepunt van hun activiteiten poseerde Schild & Vrienden met een groep van een zestigtal leden (foto bij gelegenheid van een NSV-betoging in Gent in 2018 © Facebook).

Wat zeker belachelijk is, is dat Van Langenhove in het Belgisch parlement “its youngest member” zou zijn. Zoals Apache fijntjes opmerkte, is Vlaams Belang- en KVHV-collega Filip Brusselmans vijf jaar jonger dan Dries Van Langenhove (27 j., tegen dat hij gaat spreken in de Verenigde Staten 28 j. oud, terwijl Filip Brusselmans dan nog altijd maar 22 j. zal zijn).

Apache en de kranten vroegen  Dries Van Langenhove om een reactie. Overal antwoordt Dries Van Langenhove ongeveer hetzelfde: “Ook als morgen de PVDA me uitnodigt, zal ik met plezier op hun vraag ingaan.” (Apache), “Als de PVDA me morgen uitnodigt, ga ik ook.” (De Standaard),  “Ik aanvaard zo goed als elke uitnodiging, of ze nu van de PVDA in Antwerpen komt of uit de Verenigde Staten.” (De Morgen)… Dat klinkt goed. Maar daarmee schakelt Dries Van Langenhove het “openlijk racistische” (dixit Cas Mudde) American Renaissance gelijk met de PVDA. Over de PVDA kan veel gezegd worden, maar níét dat het racistisch is.

Wat Dries Van Langenhove zegt klinkt goed, maar slaat nergens op.

De kans dat de PVDA Dries Van Langenhove uitnodigt als spreker is daarenboven onbestaande. We moeten het PVDA-voorzitter Peter Mertens niet vragen. Het is niet “zo goed als zeker” maar zéker dat Dries Van Langenhove niet als spreker zou uitgenodigd worden bij de PVDA. Wat Dries Van Langenhove zegt klinkt goed, maar slaat nergens op.

Op de opmerking van Cas Mudde dat American Renaissance “openlijk racistisch” is, antwoordt Dries Van Langenhove (in De Standaard) dat Cas Mudde “extreemlinks” is. Een goedkoop argument, want Van Langenhove geeft er geen bewijs van. Cas Mudde legt in zijn jongste boek The far right today vakkundig uit welk onderscheid je moet maken tussen de verschillende stromingen bij uiterst rechts, en niet alles daarvan zomaar op een hoopje mag gooien. Een aantal kwalijke ideeën zijn bovendien intussen mainstream geworden.

Erom gevraagd over de sociaaldemocratie zegt Cas Mudde dat de sociaaldemocratie “haar fundamentele waarden opnieuw vorm (moet) geven in de 21ste eeuw. En rekening (moet) houden met het feit dat de blanke, mannelijke arbeidersklasse nauwelijks nog bestaat, terwijl velen nog altijd doen alsof dat wel zo is.” Voor iemand als Dries Van Langenhove, die met Schild & Vrienden zelfklevers verkocht als ‘Liever dood dan rood’, ben je echter al vlug “extreemlinks”.

“Cas Mudde legt in zijn jongste boek The far right today vakkundig uit welk onderscheid je moet maken tussen de verschillende stromingen bij uiterst rechts, en niet alles daarvan zomaar op een hoopje moet gooien. En dat een aantal kwalijke ideeën intussen mainstream zijn geworden.” (foto’s © respectievelijk RV en AFF).

Nog een flauwe plezante is Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Terwijl hij Filip Dewinter in 2016 terechtwees voor zijn bezoek aan en spreekbeurten bij het Griekse neonazistisch Gouden Dageraad, zegt Tom Van Grieken nu (in De Standaard): “Als je ergens gaat spreken, ben je niet verantwoordelijk voor de organisatie, zelfs als het gezelschap waarin je verkeert bedenkingen oproept.” “Die Camus zou ik ook wel eens willen ontmoeten. Die theorie over de omvolking lijkt me interessant, hij zegt niet alleen domme dingen”, voegt Van Grieken er nog aan toe.

Het ultieme argument van Tom Van Grieken is: “Ik spreek me niet uit over iemand die geen lid is van de partij.” Dat is toch een non-argument van jewelste!

Kunnen we Dries Van Langenhove nog écht als een onafhankelijke beschouwen? De campagne van Dries Van Langenhove voor de verkiezingen op 26 mei 2019 heeft 35.405 euro gekost, waarvan het Vlaams Belang 34.567 euro betaald heeft! Is Dries Van Langenhove nog écht een onafhankelijk als je ziet dat Van Langenhove mee in de Vlaams Belang-fractie in het federaal parlement zit, broederlijk vlak naast voorzitter Tom Van Grieken dan nog, Van Langenhove alle partijvergaderingen als een Vlaams Belang-lid volgt en nergens in Vlaams Belang-publicaties nog vermeld wordt dat hij geen Vlaams Belanger maar een onafhankelijke is…?

Dries Van Langenhove zou ook bij de PVDA een spreekbeurt houden, maar zou de PVDA hem uitnodigen? Dat American Renaissance hem uitnodigt, daar zit wel een logica in (foto © AFF).

Dries Van Langenhove die ook bij de PVDA zou gaan spreken terwijl de PVDA hem nooit zou uitnodigen, Tom Van Grieken die zich niet uitspreekt over Dries Van Langenhove omdat hij geen partijgenoot is… 1 april is dit jaar al vroeg gevallen.

Dries Van Langenhove heeft overigens een patent op vroege 1 april-grappen. Toen hij op 9 januari 2019 zich op YouTube bekendmaakte als kandidaat-parlementslid beloofde hij “een nieuw mediakanaal” waarvan we “binnenkort grootse dingen (mogen) verwachten” (foto helemaal bovenaan). Heeft iemand intussen, een jaar later, al iets gezien of gehoord van dat nieuw mediakanaal?