Bart De Wever (N-VA) heeft gisteren als Antwerps burgemeester zijn stadsgenoten een nieuwjaarsdrink aangeboden. Op kosten van de Antwerpse belastingbetaler, wel te verstaan. Een 15.000-tal mensen kwamen daar op af, inclusief toeristen uit Nederland die speciaal voor die gelegenheid terugkeerden naar Antwerpen. Er werden een 6.000-tal porties friet uitgedeeld, 3.500 vleesburgers, 2.800 smoutebollen, 1.500 pannenkoeken, 800 wraps en evenveel pizza’s, worsten en zalmporties, 500 bakharingen, 400 veganburgers en… 10.000 liter bier. Vooral de Tripel d’Anvers leek ons in de smaak te vallen. Tussendoor schoven enkele Antwerpenaren aan om een praatje te maken met hun burgemeester (foto hierboven).

De huidige bestuursploeg (N-VA, sp.a, Open VLD) is intussen een jaar aan zet in Antwerpen, en volgens schepen Annick De Ridder (N-VA, ex-Open VLD) is het Bart De Wever die de bestuursploeg bij elkaar houdt. Annick De Ridder, in een interview voor Gazet van Antwerpen enkele dagen geleden: “Hij weet met humor een stevige discussie te ontmijnen.” Jinnih Beels (sp.a) bevestigt: “De persoon die ons bij elkaar houdt, is daadwerkelijk de burgemeester.” Voor de politiek op een hoger niveau is Bart De Wever de wanhoop nabij. Dat blijkt uit een interview dat Bart De Wever op de valreep van 2019 gaf aan Dag Allemaal.

Voor Bart De Wever is 2019 een jaar met twee gezichten. Bart De Wever (in Dag Allemaal, 31 december 2019): “Eerst was er m’n tweede termijn als Antwerps burgemeester. Dat was een gelukkig moment, natuurlijk. Maar toen kwamen de verkiezingen in mei. En dat was… iets minder. De uitslag heeft een erg moeilijke situatie gecreëerd. En dat overheerst mijn beeld van 2019 moet ik zeggen.”

De massale mobilisatie van jongeren voor het klimaat noemt Bart De Wever “alleszins frappant”, maar hij gaat er niet in mee. Mochten zijn eigen kinderen (Hendrik (19), Katrien (16), Simon (14) en Liesbet (12, AS) deelnemen aan een schoolstaking voor het klimaat zou Bart De Wever “hen daar eerst een gepaste straf voor geven. Want spijbelen is ongehoord.” “In tweede instantie” pas zou Bart De Wever “willen horen of ze een deftige uitleg kunnen formuleren”.

Mochten zijn eigen kinderen deelnemen aan een schoolstaking voor het klimaat zou Bart De Wever “hen daar eerst een gepaste straf voor geven. Want spijbelen is ongehoord”. “In tweede instantie” pas zou Bart De Wever “willen horen of ze een deftige uitleg kunnen formuleren” (foto © AFF).

Over het Vlaams Belang luidt het: “Ze zijn hot nu, hé. En ze spinnen garen bij angst en ongenoegen. Online staan ze ook heel sterk, ze hebben de pers niet nodig. Ze houden hun publiek dus kwaad. Concreet: in Antwerpen is de criminaliteit met dertig procent gedaald. Maar ga eens luisteren op straat, ge zult wat horen. Granaten, bommen, ’t lijkt hier wel oorlogsgebied.” Maar dat is toch niet gelogen, merkt Dag Allemaal op. Bart De Wever: “Ja, maar dat zijn criminelen uit het drugsmilieu die ’t op elkaar gemunt hebben.” Alsof dat een verschil uitmaakt voor de Antwerpenaren!?

Over het Vlaams Belang verder niets. Dag Allemaal kondigt nochtans op de cover van haar blad aan dat Bart De Wever onder andere zou spreken over “De kloof met Vlaams Belang”. Maar het is dus niets meer dan: “Ze zijn hot nu”, “ze spinnen garen bij angst en ongenoegen”, “ze houden hun publiek dus kwaad”…

Niets dus over de noodzaak van een cordon sanitaire zoals in Vrij Nederland tien jaar geleden. Bart De Wever toen: “Als je met de duivel danst, is het niet de duivel die verandert, maar jijzelf.” Niets dus zoals vijf jaar geleden in De Zevende Dag. Bart De Wever toen: “Als extreemrechts morgen een resolutie indient dat de zon schijnt, zal ik nog niet meestemmen met hen.” Niets meer over de “Chinese muur” waarover Bart De Wever vorig jaar sprak na het verschijnen van zijn boek Over identiteit, “Chinese muur” tussen het “inclusief nationalisme” van de N-VA en het “populistisch nationalisme” van het Vlaams Belang. Omdat die muur intussen zo goed als gesloopt is na twee maanden gesprekken met het Vlaams Belang over het Vlaams regeerakkoord.

Naar eigen zeggen wordt Bart De Wever ”doodmoe” en  “knettergek” van de sociale media. Bart De Wever: “Ik doe daar niet aan mee, ik word er zelfs doodmoe van.” Oh ja? Dat hij er niet aan mee doet, is een pertinente leugen.

Zijn tweets worden regelmatig opgekuist, maar op zijn persoonlijk Facebookprofiel staan alleen al voor vorige maand, december 2019, vierentwintig Facebookberichten: Bart De Wever meldt zich aan zijn eigen voordeur als Darth Vader, Bart De Wever ziekjes te bed op oudejaarsavond, Bart De Wever in kersttrui, Bart De Wever bij de tandarts, Bart De Wever aan het Koninklijk Paleis, Bart De Wever verkleed als Sinterklaas, Bart De Wever promoot balletjes in tomatensaus van de Keurslager schuin tegenover zijn woning… En dan nog in Dag Allemaal over sociale media beweren: “Ik doe daar niet aan mee”?!

Bart De Wever in Dag Allemaal over sociale media: “Ik doe daar niet aan mee” (foto’s © Facebook).

Of hij zijn eigen partijgenoten dan niet kan intomen op sociale media? Bart De Wever: “Zij zijn er bij uitstek bedreven in! Ik kan niet meer volgen. Ik word wakker met 36 whatsapps en 20 tweets, de radio belt bij ’t ontbijt voor een reactie en tegen dat ik in Brussel ben, is er alweer een relletje. Ik word er knettergek van. ‘Hebt ge die tweet gelezen van den Theo (Francken, nvdr.)?’, vragen ze me dan. En dan kijk ik en zie ik een onschuldig bericht. ‘Nee nee, die niet. Die van zes berichten geleden.’ (zucht)

Bart De Wever heeft de greep op de politiek, en zelfs op zijn eigen partijgenoten, en al zeker op Theo Francken, deels verloren. Dat blijkt ook aan de door Dag Allemaal als grootste uitgelichte quote. De quote op blz. 16 is nog iets langer dan die op de voorpagina van Dag Allemaal. Waar het precies op slaat, staat niet in het interview zelve, maar het is alleszins duidelijk (zie hieronder).

Dag Allemaal, 31 december 2019 – blz. 16.

Is er bij de N-VA niemand die de voorzitter de goedbedoelde raad durft meegeven: “Als je jezelf zo in de vernieling werkt, stop er dan mee! Er is nog meer in het leven dan politiek, beste Bart”?!

Verderop in dezelfde Dag Allemaal zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dat zijn grootste wens voor 2020 is: “Meer tijd met mijn vrouw.” Op 7 september 2019 huwde Tom Van Grieken (32 j.) met zijn Nederlandse vriendin Félice Palmen (27 j.), maar de eerste twee weken na zijn huwelijk op het gemeentehuis van Schoten was hij maar één avond thuis. Het kerkelijk huwelijk en het groots huwelijksfeest is gepland voor pas later dit jaar.

Je zou het misschien niet verwachten van Antifascista Siempre, maar wij hebben een goed hart voor mensen waarmee we nochtans niet mee op dezelfde politieke lijn zitten. “Bart, stop ermee!” “Tom, blijf eens thuis en schenk je vrouw jouw volle aandacht!” Als je die raad opvolgt, zal je er ons later nog dankbaar om zijn.

(Selectie uit) Dag Allemaal-covers met Bart De Wever. Toen Vlaams Belang-leden nog voor Bart De Wever stemden (2010), na het spectaculair afslanken van Bart De Wever (2012) en Bart De Wever nu (31 december 2019) (foto’s © RV).
Advertentie