Terwijl zaterdagavond de ‘crème de la crème’ van extreemrechts tot neonazi’s bijeenkomt in de regio Groot-Aalst is in Kortrijk De Warmste Week van start gegaan. Vlaanderen loopt zich alweer de voeten onder het lijf uit om honderden goede doelen te steunen. Dat het epicentrum van de actie dit jaar op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk ligt, is alvast een goede reden om het fantastische Free Nelson Mandela van The Special A.K.A., een tijdelijke groep rond The Specials, nog eens uit de platenkast te halen.

Eén van De Warmste Week-acties is overigens dat je een plaat kan aanvragen bij StuBru en in ruil een goed doel uit de De Warmste Week-lijst steunt. Al enkele jaren proberen wij zo (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang van Heaven 17 gedraaid te krijgen op StuBru, maar nog nooit werden we per sms verwittigd dat de plaat inderdaad gedraaid wordt. Lukt het als we hetzelfde nummer met meerderen tegelijk aanvragen?

Heaven 17 is een synthpopband uit het Engelse Sheffield. De groep beleefde zijn hoogtijdagen aan het begin van de jaren tachtig, maar het is ons natuurlijk vooral om de tekst op de opzwepende muziek te doen. Het nummer is geschreven in de periode waarin Ronald Reagan Amerikaans president was en Margaret Thatcher aan de macht kwam in Engeland. Met Donald Trump en Boris Johnson zijn nu hun evenknieën aan de macht, en ook elders stikt het van dat soort figuren.

Wij combineerden het aanvragen van die plaat de voorbije jaren, en ook dit jaar, met steun voor Talita. Een opvanghuis voor vrouwen en kinderen in Brussel, dat met de centen van De Warmste Week vrouwen onder andere een steuntje in de rug kan geven bij het zich installeren in een nieuwe woning: geld lenen voor de huurwaarborg en de eerste maand huur, een gift voor basismeubilair in afwachting dat de OCMW-procedure voor inkomen en installatiepremie rond is (een procedure die soms tot twee maanden duurt!)…

Heaven 17 bij een BBC Radio-opname van (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang (foto © YouTube).

Maar natuurlijk mag je ook voor een ander goed doel kiezen, als intussen toch maar eens (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang door de radio’s en geluidsboxen in Vlaanderen en daarbuiten schalt.