Nog nooit was het Martelaarsplein in Brussel, waar de Vlaamse regering huist, zo vol gelopen met betogers als donderdag 5 december 2019. Het was de voorlopige apotheose van een week actie voeren tegen de besparingen opgelegd door de regering-Jambon. Maandag werd actie gevoerd door zij die geviseerd werden voor hun gelijke kansen nastreven, integratie bevorderen en behoren tot een etnisch-culturele minderheid. Dinsdag, met onder andere een staking bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), kwamen welzijn, zorg en armoede op straat. Woensdag was het de beurt aan de jeugd, het sociaal-cultureel volwassenenwerk en de amateurkunsten. Gisteren, donderdag, kwam cultuur en kunst andermaal op straat, samen met de media en in het bijzonder de VRT, en al wie opkomt voor een warme, solidaire samenleving. De acties werden gecoördineerd door het nieuw platform VuurWerk, dat samen met de Klimaatcoalitie aanstaande zondag nog een mensenketting wil leggen aan de parlementen in Brussel. Hieronder een impressie in twintig beelden.

Het nieuw platform VuurWerk coördineert de acties tegen de besparingen van de regering-Jambon (foto © AFF).
Zelfs op de zorg voor kinderen wil de regering-Jambon besparen (foto © AFF).
Wie kritisch is, moet de mond gesnoerd worden (foto © AFF).
Jeugd in actie (foto © AFF).
Van de nood een deugd maken: de ellende omzetten in een strijdlied (foto © AFF).
Zicht op één helft van het Martelaarsplein (foto © AFF).
Vuur spuwen richting de kantoren van de Vlaamse Regering (foto © AFF).
Besparen op kunstenaars en openbare musea (foto: actie van museum M Leuven)… om dan geld te kunnen geven aan de kunststichting van havenbaas Fernand Huts die ook al voor 13 miljoen/jaar subsidieslurper is voor zijn zonnepanelen (foto © AFF).
Wordt Wouter Beke ‘Wouter de bleke’ bij het protest tegen zijn beleid of doet hij enerzijds/anderzijds ongeremd voort? (foto © AFF).
Hoe gaan de parlementsleden reageren op de aangekondigde nachtmerrie? (foto © AFF).
Deze rode vakbondsdelegatie lust Jambon rauw (foto © AFF).
Oeps, een foutje. De Vlaamse Leeuw 60 % ingekort. Dat was niet de bedoeling (foto © AFF).
In een vakbondspamflet werd ook al gewaarschuwd: “Als we nu Jambon en de N-VA niet op hun plaats zetten, dan zal het morgen het fascisme zijn waar we zullen moeten tegen optornen.” Derde van links op de foto: Guy Cassiers, directeur van Toneelhuis in Antwerpen (foto © AFF).
Bij de Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) hebben ze het ook begrepen (foto © AFF).
Besparen is keuzes maken (foto © AFF).
Wat wordt het met de VRT? Links in beeld: een ijverige Hart boven Hard-activiste (foto © AFF).
Beeldend kunstenaar Lebuïn D’Haese heeft een voorstel (foto © AFF).
Vooraan achter de VRT-spandoek: acteurs van FC De Kampioenen (eerste van links: Ben Rottiers), Thuis (tweede van links: Marleen Merckx) en andere door-en-door Vlaamse producties. Er moest toch meer aandacht zijn voor de Vlaamse identiteit!? Waarom dan nogmaals besparen op de VRT? (Antwoord: Het regeerakkoord-Jambon is geschreven op maat van VTM-baas Christian Van Thillo.) (foto © AFF).
V.l.n.r. Jan Hautekiet, Guy Swinnen (The Scabs) en Patrick Riguelle op het VRT-vakbondspodium (foto © AFF).
Rik Van Cauwelaert (De Tijd) en Walter Zinzen (voormalig VRT-journalist) in een alternatieve editie van het VRT-programma ‘Zinzen & Van Cauwelaert’, met voor de gelegenheid Marcel Vanthilt als interviewer. Volgens Rik Van Cauwelaert (aan het woord op bovenstaande foto) is er zenuwachtigheid bij de parlementsleden van de meerderheidspartijen omwille van het protest tegen de flukse besparingen (foto © AFF).