Er is een goede kans dat Sinterklaas komend weekend bij u langskomt. Toen wij nog jong waren, was dat toch zo. Waarom wachten tot de nacht van 5 op 6 december als het weekend tevoren kinderen al plezier kunnen beleven aan wat de goede Sint allemaal brengt? Op 6 december moeten ze na de ontdekking van wat de Sint bracht meteen weer naar school.

Of de Sint vergezeld wordt door Zwarte Pieten dan wel Roetpieten is af te wachten. Feit is dat zowel in Vlaanderen als in Nederland er vooral Roetpieten zijn in de grote steden, terwijl men in de landelijke gemeenten het houdt op Zwarte Pieten.

In Antwerpen waren het dus ook Roetpieten die de Sint vergezelden bij zijn aankomst in ’t Stad zaterdag 16 november. Niet dat het Antwerps stadsbestuur daar een moedige keuze voor heeft gemaakt. De aankomst van de Sint wordt er geregisseerd door de VRT, en daar hebben ze een scenarist als Hugo Matthysen die de tijdsgeest goed aanvoelt.

In de districten buiten de kernstad is het anders. Daar neigt men al meer naar de mentaliteit in de landelijke gemeenten, dorpspolitiek inbegrepen, en waren het Pekzwarte Pieten die de Sint vergezelden op vraag van de plaatselijke winkeliersverenigingen enzomeer. Zo ook in Deurne, nochtans een district met ongeveer evenveel inwoners als in de stad Mechelen. Deurne is evenwel ook niet echt een landelijke gemeente, en er waren dan ook zondag 17 november een tiental actievoerders die duidelijk maakten dat voor hen ‘Zwarte Piet’ gelijk staat aan racisme.

Protestactie in Deurne (foto © ATV).

Bij het Vlaams Belang vielen ze van hun stoel toen ze de beelden zagen op de regionale televisiezender ATV, en Sam Van Rooy (Vlaams Belang) interpelleerde burgemeester Bart De Wever (N-VA) in de eerstvolgende gemeenteraadszitting die toevallig ’s anderendaags plaatsvond.

Burgemeester Bart De Wever antwoordde dat de actievoerders in Deurne allen een GAS-boete gaan krijgen, want ze hadden geen toelating gevraagd voor de actie. Een GAS-boete kan oplopen tot 350 euro. Nochtans was er niet echt een probleem. Volgens ATV was de politie op de hoogte van de actie “en op geen enkel ogenblik moment is de optocht verstoord”.

Daags tevoren was er in Antwerpen nog een andere Zwarte Piet-actie. Bij de aankomst van Sinterklaas aan het MAS. Niet om te protesteren tegen de Zwarte Pieten, maar omgekeerd. Om Zwarte Pieten te eisen in plaats van Roetpieten. Het was een actie georganiseerd door Voorpost, een Heel-Nederlandse actiegroep die dit jaar op meerdere plaatsen in Vlaanderen en Nederland actie voerde voor het behoud van de Zwarte Pieten. In Antwerpen was het al het zesde jaar op rij dat Voorpost actie voerde bij de aankomst van de Sint.

Protestactie voorgaande jaren in Antwerpen, met op de eerste foto links Voorpost-organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen en op de tweede foto een Voorpost-pamflet bij gelegenheid van een eerdere Zwarte Piet-actie (foto’s © Facebook).

Het scenario is elke keer hetzelfde: bij de Antwerpse politie kennen ze Voorpost-organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen en zijn trawanten, de actie die zij plannen wordt niet toegelaten maar uiteindelijk oogluikend toegestaan. Een aantal Voorpost-militanten verkleden zich als Zwarte Piet en delen vervolgens snoep en pamfletten uit. Voor de verandering niet alleen aan Eigen Volk Eerst!, maar liefst ook aan kinderen met een kleurtje om te tonen dat ze echt geen racisten zijn.

Dat hun Voorpost-boegbeeld in Limburg bij de brand in het toekomstig asielzoekerscentrum in Bilzen op Facebook zette: “Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.”, wie anders dan de linkiewinkies van Apache maalden daar over?

Dit jaar ging het iets feller aan toe aan het MAS in Antwerpen. Toch volgens Voorpost-organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen. Hij meldde op Facebook: “Even deed de politie een poging om ons de toegang tot het plein (aan het MAS, AS) te verhinderen. Met even vastberaden door duwen kwamen we toch het plein op. En hier werden onze ZWARTE PIETEN met veel sympathie onthaald.” Zou het Antwerps stadsbestuur hen ook met GAS-boetes bedenken?

Luc Vermeulen over de Zwarte Piet-actie van Voorpost dit jaar in Antwerpen (foto © Facebook).

Voor alle duidelijkheid. Wij vrágen niet dat de Voorpost-actievoerders met GAS-boetes beladen worden. Er is nog altijd iets zoals vrijheid van meningsuiting, en vermits de actievoerders aan het MAS evenmin als de actievoerders in Deurne de aankomst van de Sint echt verstoorden, is er geen reden om hen te beboeten. De GAS-boete voor de mensen in Deurne is er teveel aan, that’s all.

Een week geleden, woensdag 20 november 2019, stelden we aan Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever, de vraag: “Volgens mediaberichten (ATV, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws) krijgen de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet in Deurne een GAS-boete wegens een niet-aangevraagde en bijgevolg niet-toegelaten actie bij de aankomst van Sinterklaas. (…) Maar er was niet alleen de actie in Deurne. Bij de intrede van Sinterklaas aan het MAS werd dit jaar al voor de zesde keer actie gevoerd door Voorpost. Ook al in verband met de figuur van Zwarte Piet. Dit was evenmin een aangevraagde actie, en de politie niet onbekend vermits het blijkbaar tot een lichte confrontatie kwam met de actievoerders (zie Facebookbericht van Luc Vermeulen in bijlage). Zijn er ook GAS-boetes op komst voor de Voorpost-actievoerders aan het MAS?”

Een antwoord bleef uit, en ook na twee herinneringen aan onze vraag bleef een antwoord achterwege. Mogen we daaruit besluiten dat mensen die voor een Roetpiet ijveren van het Antwerps stadsbestuur een GAS-boete krijgen, maar mensen die een Pikzwarte Piet eisen met rust worden gelaten? Het ziet er toch zo naar uit.

Voor alle duidelijkheid. Wij vrágen niet dat de Voorpost-actievoerders met GAS-boetes beladen worden. Er is nog altijd iets zoals vrijheid van meningsuiting, en vermits de actievoerders aan het MAS evenmin als de actievoerders in Deurne de aankomst van de Sint echt verstoorden, is er geen reden om hen te beboeten. De GAS-boete voor de mensen in Deurne is er teveel aan, that’s all.

Waar blijft de gelijke behandeling van de burgers in Antwerpen? Stemmen de socialisten van de sp.a en de liberalen van Open VLD in met dit beleid van N-VA-voorzitter en in bijberoep Antwerps burgemeester Bart De Wever? Of is het politiehoofdcommissaris (en broer van voormalig Vlaams minister Philippe Muyters) Serge Muyters die in de fout ging? Dan wordt het hoog tijd om hem met de roe van Zwarte Piet of Roetpiet, om het even, hard op de vingers te tikken.

Over Zwarte Pieten gesproken, de echte zwarte pieten verzamelen maandag 2 december 2019 in de Handelsbeurs in Antwerpen. Met Matteo Salvini (Lega), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en anderen. Omdat de politie meer volk dan aanvankelijk gedacht verwacht om tegen deze meeting te protesteren, moet de geplande protestmanifestatie aan de ingang van de Handelsbeurs verplaatst worden naar het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen.

Het scenario in de Handelsbeurs is: 19 uur: persconferentie met Matteo Salvini, Tom Van Grieken en Gerolf Annemans; 20 uur: start meeting met ook nog Jordan Bardella (Rassemblement National) en Harald Vilimsky (FPÖ); 21u30: receptie. En, we weten het uit ervaring, bij recepties op nationale Vlaams Belang-manifestaties wordt niet op de kosten gekeken. Er wachten de aanwezigen veel hapjes en nog meer drank. Een alcoholcontrole bij de autobestuurders onder hen is geen slecht idee, maar of de Antwerpse politie daaraan begint? Te vrezen valt dat de Antwerpse politie, zoals bij het protest tegen de Pieten, weer twee maten en twee gewichten hanteert.