Toen zaterdagmorgen bekend geraakte dat een onverlaat in het Fort van Breendonk een Hitlergroet had uitgebracht, schreef De Morgen zedig over “G.V.”, BRT NWS gaf zelfs geen initialen maar schreef wel dat hij “de zoon (is) van een voormalig parlementslid van Vlaams Belang”, uw sympathieke blog Antifascista Siempre omschreef G.V. als “een (klein)zoon uit een bekende Vlaams Belang-familie”. Tegen ’s avonds circuleerde op sociale media reeds de naam van de “onverlaat”: Gunnar Verreycken, zoon van Rob ‘Klop’ Verreycken en kleinzoon van Vlaams Blok-oprichter Wim Verreycken. Het Nieuwsblad vermeldt vandaag zijn naam eveneens voluit, zoals ook Apache.
Uiteraard borrelden op sociale media verhalen boven over Rob ‘Klop’ Verreycken. Natuurlijk bij PVDA’er Kris Merckx die bij de verkiezingscampagne in oktober 1991 op de Meir in Antwerpen onverhoeds een vuistslag in zijn gezicht kreeg van Rob Verreycken. Een zaak waarvoor Rob Verreycken in eerste aanleg veroordeeld werd tot drie maanden cel met uitstel, in beroep tot een geldboete van 9.000 frank (223 euro). Het is voor zover ons bekend de enige politieke zaak waarvoor Rob Verreycken effectief veroordeeld is.
Veel langer is de lijst van gewelddaden waarvan vermoed wordt dat Rob Verreycken erbij betrokken was (van gewelddaden op mensen die ten tijde van het Apartheidsregime protesteerden tegen de verkoop van Zuid-Afrikaanse appelsienen, over gewelddaden tegen mensen die aan Het Andere Boek solidariteit vroegen voor de stakers op de Boelwerf in Temse, tot gewelddaden tegen een plakploeg van Antwerpen Helemaal Anders waarbij Kris Berden een gat in het hoofd werd geschopt), maar bij gebrek aan bewijs werd daarvoor nooit een veroordeling uitgesproken ten nadele van Rob Verreycken.
Ook voormalig De Morgen-journalist Jan De Zutter haalde herinneringen boven aan Rob Verreycken. Jan De Zutter: “Het jaartal ben ik kwijt, maar er was een Vlaams Blok betoging gaande in Antwerpen, waarbij Filip Dewinter bovenop een politiecombi het volk toesprak. Ik werkte toen nog voor De Morgen, in de tijd dat dat nog een krant was. (…) Aan café De Leeuw van Vlaanderen hadden eveneens rechts-extremistische stormtroopers post gevat. Ik was die dag zo onnozel om een T-shirt van De Morgen te dragen. Rob Verreycken kreeg dat in de smiezen, stormde op me af, sloeg mijn notitieboekje uit mijn handen en mepte op mijn gezicht.”

We kunnen het geheugen van Jan De Zutter opfrissen: het was op 3 maart 1990. Rob Verreycken was toen 19 jaar. Het was dus een ‘kwajongensstreek’. Maar 26 jaar later, in 2016, is er in Gent een gelijkaardig tafereel. Voorpost betoogt er, en vooraf zien we Rob Verreycken die mee met de Voopost-ordedienst een oogje in het zeil houdt. De veelal van oorsprong Turkse bevolking in de buurt waar de betoging start, is niet opgezet met de Voorpost-betoging. Rob Verreycken houdt achter zijn rug een bordje vast, maar helaas is het bordje zelve er vanaf gevallen en houdt Rob ‘Klop’ enkel nog de (stevige) stok bij het bord in zijn (gehandschoende) handen vast.
Wat later is er een opstootje tussen Rob Verreycken en beroepsfotograaf Jürgen Augusteyns, een man die in binnen- en buitenland extreemrechts fotografeerde. Rob Verreycken stoort zich aan de man met de telelens, weet niet of hij van de politie is dan wel een beroepsfotograaf is, en stormt dan maar af op de fotograaf. Gelukkig kunnen omstaanders, inclusief de Voorpost-ordedienst, vermijden dat het tot een handgemeen komt. Rob Verreycken is dan 46 jaar, maar nog met hetzelfde temperament als toen hij ‘kwajongensstreken’ uithaalde.
Het voorbije weekend werd Rob Verreycken door Het Nieuwsblad bevraagd over de strapatsen van een van zijn zonen. “Ik vraag u de anonimiteit van mijn zoon te respecteren”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. “Hij is verdachte nu er een onderzoek loopt en dus geldt voor hem zoals voor iedereen het vermoeden van onschuld. Voor ISIS-strijders gebruiken mainstreammedia initialen. Dan moet dat voor mijn zoon ook kunnen.” Dat klopt natuurlijk niet. De namen van IS-strijders en van hun echtgenotes worden voluit in de pers vermeld.

“Vader Verreycken lijkt het geen beste zet te vinden, die Hitlergroet van zijn zoon, maar echt afstand neemt hij er niet van”, vervolgt Het Nieuwsblad. “’Het was een kwajongensstreek. Hij wou provoceren. Dat doen jongens van 23 jaar. Vroeger, in mijn tijd, deden jongeren dat met een hanenkam en een gescheurde lederen vest. Nu zijn we 2019 en doen ze het zo. Mijn zoon is inderdaad 23, bij sommigen duren die zware jaren wat langer zeker’, is al wat de man er over kwijt wil.”
Het minste wat je kan zeggen, is dat de “kwajongensstreken” van Gunnar Verreycken lang duren. Op de Open Facebookpagina van het Anti-Fascistisch Front (AFF) spotte men Gunnar Verreycken al in de tweede helft van april dit jaar. Op 20 april was het 130 jaar geleden dat Adolf Hitler is geboren, en een aantal mensen verstuurden daarom verjaardagswensen naar de Führer. Onder hen Kevin ‘Bubs’ De Graeve, kopstuk van Right Wing Resistance Vlaanderen die het bezoek aan het Fort van Breendonk voorbije zomer leidde.
Een vrouw uit Beveren postte op 20 april een foto van een Wehrmacht-officier die een groot bierglas heft. “Langes Wochenende – Prost Kameraden!”, is het commentaar erbij. “Lang weekend – Schol kameraden”. Of het alleen maar op het verlengd paasweekend duidt, is maar de vraag. Waarom daarvoor een foto kiezen van een officier van de Wehrmacht, het Duitse leger zoals dat vanaf 1935 tot 1945 onder politieke en later directe leiding van Adolf Hitler is opgebouwd in het Derde Rijk? Dat de vrouw op haar toenmalige Facebookpagina bevriend is met iemand met sympathie voor Blood & Honour/Combat 18 helpt haar niet om onschuldig te pleiten.
Eén van de Facebookvrienden van de vrouw verduidelijkt in een commentaar: “Vandaag is onze leider jarig. Gelukkige verjaardag Adolf Hitler. 20 april 1889”. Wie ook helemaal wild is van de foto is Gunnar Verreycken uit Sint-Niklaas. Hij likete de foto. Een onschuldige ‘like’, zoals nogal wat mensen beweren wanneer ze voor racisme en/of negationisme op Facebook voor een rechtbank gedaagd worden?

Het commentaar dat Gunnar Verreycken postte nadat iemand brand stichtte in het toekomstig asielzoekersopvangcentrum in Bilzen is voor weinig interpretatie vatbaar: “Die had beter gewacht tot ze erin zaten”.
Van een 23-jarige zou men een serener benadering van de brand in Bilzen mogen verwachten. Waar zijn de ouders als men ze nodig heeft? De vader poseerde nog de duim omhoog naast zijn zoon Gunnar bij een manifestatie van extreme nationalisten op 18 mei dit jaar in Brussel. Volgens Het Nieuwsblad is de politieke dynastie-Verreycken al drie generaties extreem rechts en ruig.

Het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen, is voorbije vrijdag een onderzoek gestart naar de Hitlergroet van Gunnar Verreycken. Andy Hendrickx, die naast Gunnar Verreycken staat op een groepsfoto op 7 juli 2019 op de Grote Markt in Antwerpen, moest zich al bij de politie verantwoorden voor zijn alternatieve Hitlergroet (uitvergrote foto helemaal bovenaan: vooraan met gestrekte arm en drie vingers vooruit: Andy Hendrickx; achter hem rechts: Gunnar Verreycken).