De Morgen en VRT NWS pakken vandaag uit met een verhaal over extreemrechts en het Fort van Breendonk, fort gebouwd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Antwerpen maar vooral bekend als gevangenkamp en doorgangskamp tijdens de bezetting van ons land door nazi-Duitsland. Na de bevrijding werd het Fort van Breendonk ook nog even gebruikt als gevangenis voor collaborateurs. Naar aanleiding van een schoolbezoek aan achtereenvolgens het Fort van Breendonk en vervolgens een moskee in Mechelen noemde Dries Van Langenhove het schoolbezoek aan het Fort van Breendonk “kinderen (…) opzadelen met een flinke dosis zelfhaat” (foto Breendonk hierboven © Wikimedia CC BY-SA 4.0).

Naast Dries Van Langenhove is er ook nog Right Wing Resistance Vlaanderen die, met een achttal leden en sympathisanten, onder aanvoering van Kevin ‘Bubs’ De Graeve voorbije zomer een bezoek bracht aan het Fort van Breendonk en daarbij poseerde in de refter van de Duitse bewakers waar een Duitse adelaar, een swastika en de SS-slogan Meine Ehre heißt Treue aan de muur hangen.

De acht RWR’ers poseerden onder die afbeeldingen; G.V. bracht onder die afbeeldingen de Hitler-groet. G.V. is een (klein)zoon uit een bekende Vlaams Belang-familie. Op het verkiezingsfeest van het Vlaams Belang op 26 mei 2019 was G.V., voor de gelegenheid in een proper pak gestoken, een van de vlaggendragers achteraan het podium waar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn overwinningsspeech hield.

De Morgen, 23 november 2019, blz. 3. Online staan nog meer foto’s.

Right Wing Resistance Vlaanderen kwam voor het eerst publiek naar buiten bij een manifestatie van Voorpost op zondag 24 februari 2019 in Zeebrugge. Officieel een betoging voor meer veiligheid, in feite een betoging tegen een humane opvang voor asielzoekers. De kern van de groep bevindt zich in Brugge, maar Right Wing Resistance Vlaanderen-T-shirts vinden ook aftrek in Antwerpen over Heist-op-den-Berg tot in Vilvoorde. Kopstuk Kevin ‘Bubs’ De Graeve was drager van een spandoek van de Autonome Nationalisten Vlaanderen bij hun eerste betoging in 2013.

Met wat nog rest van de Autonome Nationalisten Vlaanderen heeft Right Wing Resistance Vlaanderen een goede verstandhouding. Zo trokken ze op 24 maart 2019 gezamenlijk naar een betoging van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Utrecht.

Right Wing Resistance Vlaanderen-leden bij een betoging in Utrecht op 24 maart 2019. In het midden, met baardje: Kevin ‘Bubs’ De Graeve (foto © Kafka).

Zondag 7 juli 2019 waren Right Wing Resistance Vlaanderen en Autonome Nationalisten Vlaanderen, samen met ook nog eens leden van de NVU en leden van de nieuwe club van BBET-veroordeelde Tomas Boutens, voor een lezing in café Den Bengel in Antwerpen. Een lezing van Tomas Boutens over het heidendom, maar voor Boutens ook de gelegenheid om uit te pakken met de Zwarte Zon-vlaggen van zijn jongste club. De Zwarte Zon is een heidens symbool, dat verwijst naar de Germaanse wortels van onze cultuur. Het is echter vooral bekend door de Zwarte Zon-mozaïek in de vloer van Wewelsburg, het esoterische centrum van de SS, en het gebruik van de Zwarte Zon wereldwijd door neonazi’s.

Bij de bijeenkomst op 7 juli op de Grote Markt in Antwerpen werd een groepsfoto gemaakt. Ook G.V. staat erbij. “Hij houdt deze keer de armen wel naast het lichaam”, schrijft De Morgen. Eén man op dezelfde foto maakt een ordinaire Hitlergroet; één man doet de quenelle van de hiervoor veroordeelde ‘humorist’ Dieudonné, vier anderen – Right Wing Resistance Vlaanderen-leden en/of -sympathisanten – maken met de rechterarm schuin uitgerekt, duim, wijsvinger en middelvinger gespreid, de andere vingers naar beneden gebogen, de letter ‘w’ van ‘Widerstand’/’Weerstand’. Het is een variant op de klassieke Hitlergroet, in Duitsland bekend als ‘Der Kühnengruß’. In Duitsland een verboden gebaar.

Groepsfoto op de Grote Markt in Antwerpen. G.V. houdt deze keer de armen strak naast zijn lichaam (foto © Facebook).

Geen Hitler-groet voor G.V. op 7 juli; na de brand in het toekomstig asielzoekerscentrum in Bilzen had G.V. meer moeite om zich in te houden. Volgens VRT NWS plaatste hij op sociale media als reactie op de brandstichter in het toekomstig asielzoekersopvangcentrum in Bilzen het commentaar: “Die had beter gewacht tot ze erin zaten.”

Bij VRT NWS zegt conservator Dimitri Roden over de Hitlergroet van G.V.: “Dit is een klap in het gezicht van de slachtoffers en hun familieleden. De helft van de gedeporteerden hier heeft de oorlog niet overleefd.” In De Morgen zegt Franky Bostyn, adjunct-directeur van het War Heritage Institute dat het Fort van Breendonk beheert: “Er is geen enkele reden om te denken dat de site een plek van naziverheerlijking is, maar we willen dit ook niet groter maken dan het is. Wij hebben honderdduizend bezoekers. Als een marginaal groepje van een achttal personen zich dan met zoiets inlaat, moet je ze niet nog meer forum geven.”

Toch is het niet de eerste keer dat mensen vrolijk poseren, minstens toch bewust poseren, in de beruchte eetzaal in Breendonk. Zo bracht de ons verder niet bekende R.J. al vrolijk de Hitlergroet onder de ornamenten van de SS’ers; M.V. poseerde eerder ook al op dezelfde plek.

R.J. en M.V. gingen G.V. vooraf om te poseren in Breendonk (foto © RV).

M.V. is een jongen van twaalf stielen en dertien ongelukken. Op 5 september 2009 richtte hij in Izegem een ‘Rock Against Cancer’-concert in met groepen uit het Blood & Honour-circuit. De twee belangrijkste aangekondigde groepen daagden evenwel niet op, en de publieke opkomst was mager. Later stortte M.V. zich op de hondenfokkerij, waar hij evenmin een vlekkeloos parcours reed.

Unia overweegt naar het parket te stappen. “Dat de foto op Facebook is gedeeld, niet in een privégesprek, maar op de tijdslijn, maakt dat het openbaar is en dan is een nazigroet strafbaar. Ook in Breendonk zelf, al zijn ze onder gelijkgezinden, is het wel degelijk openbaar en strafbaar.”

Op één week tijd is het al een tweede Hitlergroet-kwestie. Voorbije dinsdag werden bij de rechtbank in Leuven de pleidooien gehouden over het ‘nazihuis’ in Keerbergen en de eigenaar die ook wel eens met schuin gestrekte arm poseert.

Naschrift. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken distantieert zich van dat “groepje idioten”, maar ging wel naar de S.O.S. Democratie-manifestatie op 20 oktober 2019 waar ook RWR-kopstuk Kevin ‘Bubs’ De Graeve was die het bezoek aan het Fort van Breendonk, Hitlergroet incluis, leidde. Dries Van Langenhove maakt het nog gekker: hij verdenkt er de Staatsveiligheid en de media ervan “deze idioten” te hebben betaald “om de rechterzijde te beschadigen. Een tactiek die vaak wordt toegepast. Verdacht.” De dag dat Dries Van Langenhove voor de rechtbank in Gent verschijnt voor zijn Schild & Vrienden-activiteiten riskeert hij een verwijzing naar de psychiatrie.