Met 97,4 procent van de stemmen is voorbije zaterdag 16 november 2019 Tom Van Grieken (33 j.) herkozen als Vlaams Belang-voorzitter (foto hierboven © VTM Nieuws, “Het is inderdaad de verwachte stalinistische score.”). Tom Van Grieken was de enige kandidaat. Honderden Vlaams Belang-leden verzamelden hiervoor in de futuristische lokalen van Docks Dome in Brussel. Achteraf was er drank en waren er hapjes à volonté.
De voorbije weken bij Groen en sp.a , en dezer dagen bij de CD&V, kregen en krijgen de leden de keuze uit verschillende kandidaat-voorzitters. Bij het Vlaams Belang is dat anders. Ook de partijvoorzitters Karel Dillen, Frank Vanhecke, Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans waren de enige kandidaat-voorzitter. Het is dus niet alleen omdat Tom Van Grieken zijn partij van 4,3 % voor het Europees Parlement, 5,6 % voor het Vlaams Parlement en 5,9 % voor het federaal parlement op 25 mei 2014 tilde naar voor deze parlementen op 26 mei 2019 respectievelijk scores van 19,1 %, 18,5 % en 18,7 %, dat hij nu enig kandidaat-voorzitter was.
Ook voor zijn eerste mandaat als Vlaams Belang-voorzitter was Tom Van Grieken enig kandidaat. Aanvankelijk waren ook zakenman Freddy Van Gaever, Barbara Pas en Chris Janssens kandidaat-voorzitter, maar een voor een kozen ze eieren voor hun geld (voor Freddy Van Gaever was het maar om te lachen, Barbara Pas en Chris Janssens werden bevestigd in hun rol als fractieleider in respectievelijk de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement).

Tom Van Grieken werd aanvankelijk in Gazet van Antwerpen omschreven als “Baby Dewinter”, maar dat was vooral omwille van zijn stijl bij deelname aan debatten. Tom Van Grieken is echter ook daadwerkelijk door Filip Dewinter gelanceerd.
Eerst charmeerde hij Filip Dewinter door het door Dewinter in 1980 opgerichte Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV) voor scholieren te revitaliseren en op een NSV-betoging in Antwerpen uit te pakken met de slogan “Genoeg integratie, nu remigratie”. Als NSV-praeses viel Tom Van Grieken vervolgens op door bij een actie van mensen zonder geldige verblijfspapieren aan de Universiteit Antwerpen wc-papier naar beneden te gooien. “Zo hebben ze meteen hun papieren”, zei Tom Van Grieken aan Gazet van Antwerpen in 2009.
Een jaar later is Tom Van Grieken als NSV-praeses gastspreker op de jaarlijkse herdenking van de tot tweemaal toe voor collaboratie ter dood veroordeelde August Borms. Op initiatief van Filip Dewinter wordt vervolgens op 11 juli 2011, tussen twee bestuursverkiezingen in, het bestuur van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) uitgebreid met Tom Van Grieken. Zo kan Tom Van Grieken er de stiel leren om dan bij de eerstvolgende gelegenheid, op 25 maart 2012, VBJ-voorzitter te worden. Voor Tom Van Grieken – partijlid sinds 2003, toen zijn partij dus nog Vlaams Blok heette – was het de opstap om uiteindelijk op 19 oktober 2014 Vlaams Belang-voorzitter te worden. Bij zijn eerste toespraak als Vlaams Belang-voorzitter citeerde Tom Van Grieken heimelijk Joris Van Severen, oprichter van het fascistische Verdinaso.
Tom Van Grieken toonde zich voor het eerst écht als partijvoorzitter toen de Facebookpagina van het Anti-Fascistisch Front (AFF) op 16 november 2016 bekendmaakte dat Filip Dewinter op bezoek was bij het Griekse neonazistische Gouden Dageraad.
Tom Van Grieken toonde zich voor het eerst écht als partijvoorzitter toen de Facebookpagina van het Anti-Fascistisch Front (AFF) op 16 november 2016 bekendmaakte dat Filip Dewinter, samen met nog andere Vlaams Belang-parlementsleden, op bezoek was bij het Griekse neonazistische Gouden Dageraad. Apache vroeg ’s anderendaags om een reactie aan Tom Van Grieken, en die kon niet anders dan dit bezoek afkeuren.
Een bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad wilde Tom Van Grieken nog wel door de vingers zien, al zou hij het zelf niet doen. Maar gaan spreken bij Gouden Dageraad was een brug te ver. Meerdere bronnen (De Standaard, Knack…) schrijven dat dít het moment was waarop Tom Van Grieken zijn gezag vestigde bij het Vlaams Belang.

De rest is bekend. Tom Van Grieken omringde zich met jongeren uit NSV- en KVHV-kringen en nam de communicatie van de partij persoonlijk in handen. Tom Van Grieken studeerde communicatiewetenschappen aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen, waar hij er wel een jaar meer over deed dan noodzakelijk omdat hij teveel bezig was met zijn activiteiten als NSV-praeses. Vervolgens was hij nog even aan de slag op een reclamebureau, vooraleer Vlaams Belang-personeelslid te worden samen met zijn aantreden in het VBJ-bestuur.
Tom Van Grieken stuurt de partijcommunicatie persoonlijk aan, voor de sociale media tot nu toe geassisteerd door Bart Claes (zijn opvolger als VBJ-voorzitter, de interim van Reccino Van Lommel buiten beschouwing gelaten, intussen ook Vlaams parlementslid) en Michel Cardon. Michel Cardon was aanvankelijk nog kandidaat-voorzitter van Jong N-VA, en ook Bart Claes was eerst N-VA-lid. Hun sociale media-ploeg wordt nu uitgebreid van twee naar zes mensen.
Voor de partijstrategie steunt Tom Van Grieken volgens De Tijd vooral op Tom Vandendriessche (man met een zwaar KVHV-verleden, intussen Europarlementslid en de enige die naast Tom Van Grieken massaal door de partij betaalde persoonlijke Facebookboodschappen mag posten). Andere directe raadgever is volgens De Tijd Philip Claeys, secretaris van de Identiteit en Democratie-fractie in het Europees Parlement en voormalig Europees Parlementslid. Zelf zouden wij er nog Tom Van Griekens politiek secretaris (en gecoöpteerd senator) Bob De Brabandere aan toevoegen.

In het partijbureau zetelen naast Tom Van Grieken de fractievoorzitters Chris Janssens (Vlaams Parlement), Barbara Pas (Kamer van Volksvertegenwoordigers), Guy D’Haeseleer (Senaat, maar vooral Forza Ninove-man) en Dominiek Lootens (Brussels Parlement), de parlementsleden Ortwin Depoortere (Oost-Vlaanderen), Stefaan Sintobin (West-Vlaanderen), hardliner Filip De Man (Vlaams-Brabant, en voorzitter van de partijraad), Bart Claes (sociale mediastrateeg), Patsy Vatlet (penningmeester al sinds de tijd van Vlaams Blok-oprichter Karel Dillen) en verslaggever Yves Buysse.
Aanvankelijk was ook Anke Van dermeersch (Antwerpen) lid van het partijbestuur, maar na haar bezoek aan Gouden Dageraad werd ze eruit gegooid. Er kwam niemand anders uit de provincie Antwerpen voor in de plaats.
De ambitie van Tom Van Grieken is niet minder dan bij de verkiezingen in 2024 de grootste partij te worden in Vlaanderen en zo het initiatief voor de vorming van de Vlaamse regering in handen te krijgen. En vervolgens bij de gemeenteraadsverkiezingen ook op lokaal niveau de lakens uit te delen.
Alleen moet de partij daarvoor nog een tandje bijsteken, ook op het vlak van personeelskader. Het Vlaams Belang gaat van dertig medewerkers naar honderd, waardoor zes verdiepingen van de Madoutoren – eigendom van het Vlaams Belang – straks weer volledig bevolkt zullen zijn. “We hebben 400 sollicitanten voor 70 functies. Er zitten mensen bij die vanuit de hoge administratie komen, doctorandi, juristen…”, zei Tom Van Grieken daarover voorbije zaterdag in De Tijd.

Het hoger niveau van het personeel is hard nodig. In De Tijd zei N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover over het Vlaams Belang: “Ze zaten helemaal niet te wachten op beleidsdeelname, want ze hebben daar de mensen niet voor. Daarom was ik ervoor hen mee in het bad te trekken. Ze zouden door de mand vallen en compromissen moeten sluiten, waartoe een deel van die partij niet in staat is.”
Een perfide redenering. Wij zijn geen voorstander om het Vlaams Belang in de Vlaamse regering op te nemen. Maar dan wel omdat dit nefast zou zijn voor de Vlaamse bevolking. Peter De Roover vindt het al dan niet Vlaams Belang opnemen in de Vlaamse regering alleen een partij-strategische kwestie.
De zogenaamd gematigde Gerolf Annemans voegde er in Het Laatste Nieuws voorbije zaterdag aan toe: “Het criterium (voor regeringsdeelname, AS) mag niet zijn: past ieder idee in een wet.” Kortom, met het Vlaams Belang krijgen we ‘om het ter zotste eerst’-beleid dat los staat van de (grond)wettelijke mogelijkheden. Het verbaast dan ook niet dat het Vlaams Belang zich vorige week verzette tegen de benoeming van Yasmine Kherbache (sp.a) bij het Grondwettelijk Hof.

Tot slot. Sammy Madhi (kandidaat CD&V-voorzitter) verklapte laatst in Het Nieuwsblad over partijvoorzitter worden: “Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zei me eens: ‘Je moet dit doen wanneer je nog geen partner, huis of kinderen hebt’.” Toen hij in 2014 voor het eerst partijvoorzitter werd, logeerde Tom Van Grieken nog in ‘Hotel Mama’.
Intussen is zijn moeder overleden, kocht Tom Van Grieken zich een huis in de wijk Deuzeld in Schoten en trouwde hij op 7 september 2019 met zijn vijf jaar jongere Nederlandse vriendin Félice Palmen. Het kerkelijk huwelijk en hét huwelijksfeest zijn voor september volgend jaar gepland. Over zijn leven als gehuwde man vertelde Tom Van Grieken vervolgens in Humo: “Intussen ben ik drie weken getrouwd en heb ik nog maar één volledige dag doorgebracht met mijn vrouw. Voor een huwelijksreis was er geen tijd. Het zijn opofferingen waarvan ik hoop dat ik er later geen spijt van zal hebben.”