De brandstichting in het geplande opvangcentrum voor asielzoekers in het gehucht Grote-Spouwen in Bilzen is om van te… spouwen (dialectwoord voor kotsen, overgeven, braken…). Niet dat alle inwoners van Grote-Spouwen ervoor moeten aangekeken worden. Bij de protestacties die Voorpost zaterdag 26 oktober 2019 en het Vlaams Belang dinsdag 5 november 2019 in Bilzen organiseerden, waren telkens meer niet-Bilzenaren dan Bilzenaren aanwezig.

Intussen heeft zowat iedereen in de politieke wereld zijn afkeuring gegeven voor de brandstichting in Bilzen (foto hierboven © TVL). Theo Francken (N-VA) twitterde meteen: “Brand stichten in een asielcentrum in de nacht van Wapenstilstand. Geen woorden voor. Hoe hard je ook revolteert tegen het huidige asielbeleid, brand stichten is NOOIT het juiste antwoord. Nooit mag wrok tegen slecht beleid zich omzetten in wrok tegen mensen.”

Slecht beleid is er inderdaad… maar dan wel van Theo Francken zelf. Zoals De Standaard dinsdag in haar editoriaal schreef: “Toen in 2016 de instroom van asielzoekers daalde, sloot de toenmalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Theo Francken, AS) in allerijl zo veel mogelijk opvangplaatsen en werd massaal personeel ontslagen. (…) Het had getuigd van goed bestuur als er meer buffer was behouden. Het had minder geld gekost dan dit jojo-beleid en de minister zou niet telkens opnieuw een draagvlak moeten zoeken.” De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft dezelfde kritiek.

Chris Janssens (Vlaams Belang): “Brandstichting in Bilzen: verwerpelijk! Net zoals de reacties uit linkse en politiek-correcte hoek.”

Het Vlaams Belang verwerpt de brandstichting, maar niet de ranzige commentaren die op sociale media circuleren. Het Vlaams Belang stoort zich wel aan iets anders. “Brandstichting in Bilzen: verwerpelijk! Net zoals de reacties uit linkse en politiek-correcte hoek”, liet Limburgs Vlaams Belang-boegbeeld Chris Janssens weten vlak voor hij in de pijnkliniek in Lanaken werd opgenomen omwille van een nekhernia.

De brand in het voormalig rusthuis van Bilzen baart Chris Janssens “zorgen omdat deze – geheel onverdedigbare – daad daardoor een contraproductief effect heeft.” De vrijheid van meningsuiting is wat Chris Janssens betreft “quasi onbeperkt, maar ze eindigt in elk geval waar geweld gebruikt wordt of andermans eigendom geruïneerd.”

Over de vele walgelijke reacties op sociale media (“Super doe zo verder aub!!!!!”, “Goed gedaan enkel een paar weken tevroeg”, “Gelijk hebben ze  petje af voor die dat gedaan heeft”, “We willen dit niet, gaan stemmen en worden met 800.000 gewoon aan de kant gezet. Dat doe je niet ongestraft. Er volgen er nog.”, enzovoort, enzoverder): geen woord bij Chris Janssens.

Nog reacties (foto’s © TVL en Facebook).

“Even verwerpelijk (als brandstichting, AS) zijn de reacties uit linkse en politiek-correcte hoek”, fulmineert de Limburgse kopman van het Vlaams Belang. “Men had misschien beter geluisterd naar die partij en die kiezers die keer op keer wijzen op het wegsmeltende draagvlak voor steeds meer migratie, steeds meer asiel- en gelukzoekers en de daarmee gepaard gaande steeds grotere maatschappelijke problemen.”

Het parket van Hasselt heeft de politie van Bilzen opdracht gegeven de sociale media te screenen op mogelijke overtredingen op de wetgeving tegen het racisme. De slimsten doen echter een Dries Van Langenhoveske: het na enkele dagen wissen van hun giftig commentaar om te vermijden dat dit hen nog later achtervolgt. Ten tweede is het altijd de vraag wat tot de vrijheid van meningsuiting behoort, inclusief walgelijke uitspraken, en wat als opzettelijk aanzetten tot haat en geweld moet beschouwd worden.

Bob Castelein (Voorpost): “Let op wat je schrijft op de media.”

Spijts ook professor Jogchum Vrielink zijn reserves heeft over de toepasbaarheid van de wet tegen het racisme, waarschuwde vanmorgen de Antwerpse Voorpost-militant Bob Castelein op Facebook: “Let op wat je schrijft op de media. Want nog voor het onderzoek naar de brandstichting start is er al een ander onderzoek bezig naar wat er op de sociale media zo al geschreven word (sic). (…) Voor de rest allen een prettige dag.”

En Filip Dewinter? Die zag op een filmpje van de Russische televisiezender RT hoe je op een ‘intelligentere’ manier kan protesteren tegen opvang van asielzoekers. Met worst, spek en alcoholische drank vlakbij een opvangcentrum voor asielzoekers een barbecue organiseren. “Brandstichters in #Bilzen zijn idioten die kans geven a/ @BartSomers en co om breed protest tegen #immigratie te compromitteren met geweld…” Brandstichtingen zijn contraproductief, beter is de (islamitische) asielzoekers pesten.

Brandstichtingen zijn contraproductief, beter is de (islamitische) asielzoekers pesten (foto © Twitter).