Titels moeten hier, zoals overal elders in de media, kort zijn. Eigenlijk hadden we hierboven willen zetten: Commentaar bij Sceptr-artikel ontlokt verontwaardiging in Nederland. Sceptr is een bijhuis van ’t Pallieterke mikkend op het internetpubliek, met ex-KVHV-praeses Jonas Naeyaert als hoofdredacteur en een resem KVHV’ers als medewerkers.

Op 29 oktober 2019 plaatst Sceptr een artikel over ene 19-jarige Youssef A. die een werkstraf en geldboete kreeg omdat hij na zijn rijexamen de examinator omver probeerde te rijden, althans volgens het Openbaar Ministerie dat een celstraf van drie jaar voor poging tot doodslag eiste. De rechter minimaliseerde de zaak tot ‘bedreiging’ en veroordeelde Youssef A. tot een werkstraf van 150 uur, een geldboete van 400 euro en nog eens 200 euro te betalen aan het Fonds tot hulp aan de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden betalen.

De bron voor het artikel dat Sceptr-medewerker Tom Lallemand om 20u02 online plaatste is een bericht op de Antwerpse regionale televisiezender ATV. In dat bericht legt ATV uit waarom de rechtbank overging tot herkwalificatie: “De rechtbank ging akkoord dat het om zeer ernstige feiten ging, maar vindt dat er twijfel bestaat over het oogmerk om te doden. ‘Uit de verschillende verklaringen blijkt wel dat beklaagde het slachtoffer ernstig bedreigd heeft met zijn agressief rijgedrag, door met zijn wagen aan hoge snelheid zijn richting uit te rijden.’ Daarom herkwalificeerde de rechtbank poging tot doodslag tot ‘bedreiging met gebaren of zinnebeelden’.” Dat er “twijfel bestaat over het oogmerk om te doden” neemt Sceptr niet over van het ATV-bericht.

Het Laatste Nieuws publiceert ’s anderendaags een artikeltje over deze zaak en geeft, zoals ook ATV dat deed, de nodige duiding: “Volgens het Antwerpse parket had Youssef A. de intentie om de examinator M. aan te rijden. Ook een collega van M. en een andere leerling-chauffeur spraken van een erg gevaarlijke situatie waarbij mensen moesten opzij springen. De rechter gelooft Youssef A. echter die op het proces verklaarde dat hij nooit de bedoeling had iemand te raken toen hij met gierende banden het examencentrum verliet. Youssef A.: ‘Na die slechte uitslag wilde ik de parking snel verlaten om even alleen te zijn.’”

Bij Sceptr is de versie van Youssef A. en de rechtbank niet nodig. In de beste (nouja) alt-right traditie volstaat het dat de indruk gewekt wordt dat allochtonen op de rechtbank de hand boven het hoofd worden gehouden. En het werkt. Het Sceptr-artikel wordt meer dan 7.800 keren gedeeld. Het Twitterbericht dat ’s anderendaags door Sceptr de wereld wordt ingestuurd, ontlokt commentaren als: “Zielig, heelhoofdig (sic) en totaal onverantwoord om dit pareltje ooit een rijbewijs te laten halen. Dit figuurtje zal de nodige verkeersongevallen gaan veroorzaken. Misschien hadden ze zijn, hoogstwaarschijnlijk bestaande, politiedossier eens erbij moeten bekijken. Maar ja, moslim….”

‘Unpleasant Truths’ en Hans van Wegen naar aanleiding van een Sceptr-artikel (foto © Twitter).

Eén van de mensen die het Sceptr-artikel verspreidt via Twitter is ene “Unpleasant Truths”, vervolgens becommentarieerd door Hans van Wegen met: “#Helder ! hij heet Youssef en geen Henk, dus ontspringt hij, de dans !”.

Hans van Wegen is gemeenteraadslid in Amersfoort voor de Burger Partij Amersfoort. Het is een lokale partij die al vaker in opspraak kwam door de manier waarop ze zich afkeert van de islam en ageerde tegen de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers. De partij heeft twee verkozenen in de gemeenteraad, op in totaal 39 gemeenteraadsleden. Van Wegen is de fractieleider van de tweekoppige fractie.

De tweet van Hans van Wegen is de tweet teveel, de druppel die de emmer doet overlopen. Het Amersfoortse GroenLinks-gemeenteraadslid Youssef el-Messaouidi overwoog een klacht in te dienen tegen Hans van Wegen; burgemeester Lucas Bolsius sprak zijn verontwaardiging uit op de gemeenteraadszitting gisterenavond, dinsdag 5 november 2019.

Volgens de burgemeester treedt Hans van Wegen “de begrippen respectvol en zorgvuldigheid keer op keer met (de) voeten”, trekt hij de integriteit van collega’s in twijfel, verkondigt hij halve waarheden, maakt hij ongegronde insinuaties en ongegronde vergelijkingen, en speelt hij op de man of de vrouw. Burgemeester Lucas Bolsius verwijst ook naar een vergadering die op 7 januari volgend jaar is gepland met de hele gemeenteraad over integriteit. “Laten we op die avond samen het gesprek ook voeren over hoe het gesprek er moet uitzien, welke woorden en welk vertoog erbij horen. En welke woorden er niet bij horen.”

Burgemeester Lucas Bolsius (foto © Amersfoort Gezien/YouTube).

De hele tussenkomst van de burgemeester is te zien op YouTube, samen met een interview met Hans van Wegen die betwist dat de burgemeester hem de jongste weken aangesproken heeft over zijn uitlatingen, zegt dat hij nu eenmaal kritisch is en niet het GroenLinks-gemeenteraadslid met dezelfde voornaam persoonlijk viseerde.

Vanuit Vlaamse ogen gezien: in elk geval straf dat een burgemeester een gemeenteraadslid aanspreekt op zijn tweets. We zien het de Antwerpse burgemeester Bart De Wever nog niet doen over de tweets van bijvoorbeeld Filip Dewinter of Sam Van Rooy.