Vrijdag 3 november 2017, na afloop van de voetbalwedstrijd tussen AA Gent en Standard, wordt een raid uitgevoerd op een door Roma’s bewoond kraakpand aan het Stapelplein in Gent. De bestorming is het werk van een groep van een vijfentwintigtal mensen die gemaskerd, met stokken, geïmproviseerde wapens en Bengaals vuurwerk, het pand bereiken. In het huis zitten onder andere kinderen en een hoogzwangere vrouw. Er wordt op de rolluiken gebonkt, een bloembak wordt vernield, de voordeur wordt geforceerd en het huis wordt binnengedrongen.

De politie is snel ter plaatse en arresteert meteen zes mensen. Verder onderzoek brengt uiteindelijk veertien mensen voor de rechtbank in Gent (foto hierboven). De daders zijn voetbalsupporters die in  een spontane opwelling naar het door Roma’s bewoond pand zouden getrokken zijn. Het politieonderzoek leert echter dat al daags tevoren via WhatsApp en Messenger plannen gesmeed werden om het pand te bestormen. Racisme is daarbij niet ver weg. Zo was er in een WhatsApp-conversatie onder andere sprake over Roma’s als “vuile ratten”.

Het belaagde huis aan het Stapelplein in Gent (beeld © AVS Vandaag, 7 oktober 2019).

Volgens de advocaten van de verdediging was er echter niets aan de hand. Racisme? De bekende advocaat Walter Van Steenbrugge verdedigde de hoofdverdachte en zei bij de pleidooien op 16 september 2019: “Mijn cliënt benadrukt dat dit niks met racisme te maken had. De ontevredenheid die hij voelde, kwam doordat een huis werd ingepikt.” Een andere advocaat: “In AA Gent zitten spelers met verschillende nationaliteiten. Het zou raar zijn als deze mannen racisten zouden zijn, maar wel supporteren voor een ploeg die voor een groot deel bestaat uit allochtonen.”

Wat opvalt bij de gedagvaarden is hun jonge leeftijd. De man die als leider van de groep wordt beschouwd, is op het ogenblik van de feiten 24 jaar oud. Op één na zijn alle andere gedagvaarden ook twintigers. De jongeren gaven bij hun verschijning voor de rechtbank de indruk goed opgeleid te zijn, minstens goed terechtgekomen te zijn. Hun beroepen variëren van brandweerman over restaurantuitbater tot makelaar in onroerend goed.

De straffen die de rechtbank vandaag 7 oktober 2019 uitsprak, zijn in functie van het aandeel van elkeen bij de raid en de mate van schuldinzicht. Twee mensen werden vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Voor de andere twaalf varieert de straf van twaalf cel met uitstel gedurende vijf jaar en zes maanden cel met uitstel gedurende drie jaar, over een werkstraf van 100 uren, tot een jaar lang allerlei voorwaarden naleven waaronder een bezoek aan Kazerne Dossin.

De rechtbank veegde het argument van tafel dat er niet gehandeld zou zijn uit racisme en enkel omwille van het kraken van een huis. Volgens de rechtbank was er “latent racisme” en “opflakkerend misprijzen voor de Roma”. De veroordeelden moeten dan ook elk één euro morele schadevergoeding betalen aan Unia, naast de geldboetes die de rechtbank eveneens uitsprak.

De connecties met Dries Van Langenhove kwamen niet aan bod tijdens deze rechtszaak. Die connecties zijn nochtans aantoonbaar.

De ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden overnachtte “nadat we ze hadden buitengezet” in een huis dat eerder gekraakt was door Roma’s (foto © Facebook).

De hoofdverdachte voor de raid op het door Roma’s bewoond pand, bijvoorbeeld, kreeg op 8 februari 2018 een ‘like’ van Dries Van Langenhove voor het wijzigen van zijn profielfoto op Facebook, en een andere vandaag veroordeelde postte op 18 december 2018 een foto van hemzelf en Dries Van Langenhove op Facebook met daarbij de slogan ‘Dries for president’.

Die laatste hooligan werd onder andere veroordeeld tot een bezoek aan Kazerne Dossin. Zo heeft hij eens een ander onderwerp om over te praten met Dries Van Langenhove die eerder ook al verwezen is naar Kazerne Dossin. Maar Dries Van Langenhove kan over nog meer meepraten.

Op 2 februari 2019 postte Briesje op Facebook dat hij in een kraakpand overnacht heeft “om ervoor te zorgen dat de Roma’s het niet opnieuw zouden kraken nadat we ze hadden buitengezet”. Wordt dit onderzocht door de politie en het parket om het desgevallend te voegen bij het dossier dat na de Pano-uitzending over Schild & Vrienden is opgestart?