Een mens kan zich al eens vergissen, en vermits Filip Dewinter een mens is kan ook hij zich al eens vergissen. Zo plaatste hij voorbije zondag 8 september 2019 een filmpje op Twitter met het commentaar dat je hierboven kan lezen. Alleen is Filip Dewinter geen mens zoals een ander. Toen Saïd Bataray aantoonde dat niet transmigranten in Calais gefilmd waren, maar Gele Hesjes-activisten in Visé, kon er bij Filip Dewinter geen excuus af voor de hoax die hij verspreid had.

Dries Van Langenhove had het filmpje van Dumpert.nl met als titel “Nederlandse trucker vs blokkeervluchtelingen” een dag eerder al online gezet met als commentaar: “Een of andere post-apocalyptische zombiefilm? Nee hoor, West-Europa anno 2019”. Toen bleek dat het niet om “blokkeervluchtelingen” ging, verwijderde Briesje zijn tweet. Zoals hij wel meer foute tweets en Facebookcommentaren verwijderd heeft. Toen iemand dat opmerkte in de tijd dat hij nog rondhing aan de universiteit van Gent, legde de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden uit dat hij dit “steevast” doet “ter vermijding” dat die commentaren later opgerakeld worden. “De gedachtenpolitie hort immers mit.”

Niet zo Filip Dewinter. Nog maar twee weken geleden was de kop boven een groot interview met Filip Dewinter in De Zondag: “Ik heb fouten gemaakt. Maar ik excuseer mij voor niets.” Filip Dewinter excuseerde zich dan ook niet voor de hoax die hij over “blokkeervluchtelingen” verspreid had. Dinsdag 10 september 2019 tweette Filip Dewinter wel dat het filmpje met de trucker blijkbaar niet gefilmd is in Calais maar vlakbij Luik, maar dat dit “de problematiek v/ illegalen die wegen blokkeren om als #transmigrant via #Calais naar #Engeland te reizen” niet minder relevant maakt.

Ook toen hij hierover opgebeld werd door Knack bleef Dewinter bij die stelling. Na de vraag of zulke foute tweets de haat tegen transmigranten niet oppoken, kwam het klassieke riedeltje: “Nee. Ze hebben eerder het omgekeerde effect. Ze geven de mensen een kans om hun frustratie te uiten. En goed, er zal wel eens een reactie tussen zitten die ongepast is, die neigt naar racisme of zelfs racistisch is. Je hebt mensen die zeggen: je moet daar hard tegen optreden. Ik geloof daar niet in. Waar moet die frustratie dan naartoe, als ze niet meer geuit kan worden? Laat Vlaams Belang maar het ventiel zijn voor het ongenoegen.”

Als het toch hopeloos is om met Filip Dewinter in discussie te gaan, kunnen we er maar beter mee lachen. Zo denken een aantal twitteraars erover en er is dan ook een reeks tweets op gang gekomen onder de hashtag #HoaxenAlsVB. Hieronder een paar voorbeelden.

Meer van dit vind je door te klikken op #HoaxenAlsVB. In juli was er op Twitter een gelijkaardig geval. Toen werd een video verspreid waarin te zien is hoe gemaskerde mannen stenen gooiden op een snelweg, volgens de verspreider waren het “illegale migranten” in Frankrijk. Het filmpje bleek echter gemaakt te zijn bij een betoging in Israël.