Toen Tom Van Grieken zijn vriend Bart Claes in 2015 aanstelde als verantwoordelijke voor de sociale media van het Vlaams Belang had de partij 24.000 fans op Facebook. Vier jaar later heeft het Vlaams Belang 430.000 volgers op Facebook. Meer volgers dan bijvoorbeeld voor de berichten van VTM Nieuws. De man achter dit succes had het voorbije weekend twee redenen om te feesten: hij kreeg een twee bladzijden groot interview in Gazet van Antwerpen, en een vrijgezellenfeest.

De intussen 30-jarige Bart Claes groeide op in Boom, maar verhuisde dan naar buurgemeente Rumst. Hij studeerde rechten. Eerst aan de Universiteit Antwerpen, daarna aan de Universiteit Gent. In elk van die steden sloot hij zich aan bij de meest rechtse Vlaams-nationalistische studentenbeweging. In Antwerpen was dat de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), in Gent het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). Bij het KVHV-Gent zette Bart Claes het Facebookevenement ‘Wij staken niet mee’ op, als reactie op een nationale stakingsdag van de drie grote vakbonden op 15 december 2014 tegen het beleid van de regering-Michel. Op Facebook was de ‘Wij staken niet mee’-actie een succes met 104.000 mensen die dit initiatief onderschreven. In het werkelijke leven was het anders.

Bij het KVHV-Antwerpen, met toen Wouter ‘Murk’ Jambon, zoon van N-VA-politicus Jan Jambon, als praeses, wilde men niet achterblijven tegenover de collega’s in Gent. De maandagmorgen van 15 december 2014 gingen vijf Antwerpse KVHVers met honderd koffiekoeken op stap om de werkwillige chauffeurs van De Lijn te bedanken dat ze tóch wilden werken. Maar op de Rooseveltplaats in Antwerpen trof men maar één bus aan, terwijl er anders tientallen bussen aankomen en vertrekken. De koffiekoeken werden dan maar uitgedeeld aan taxichauffeurs en aan passanten op de Meir. Ofwel zocht KVHV-Antwerpen niet hard genoeg naar werkwilligen, ofwel waren er maar heel weinig werkwilligen. Het kan natuurlijk ook alle twee geweest zijn.

Digitale affiche van Bart Claes voor de verkiezingen op 26 mei 2019.

In het interview in Gazet van Antwerpen het voorbije weekend, de editie van 7 en 8 september 2019, herinnert Bart Claes aan het succes van zijn Facebookevenement ‘Wij staken niet mee’, maar voegt er aan toe: “Al zou ik dat nu niet meer doen, zo tegen de vakbonden actievoeren. Het was studentikoos.” Wat krijgen we nu? Een Vlaams Belanger, sinds 1 januari 2019 gemeenteraadslid in Rumst en sinds 26 mei 2019 parlementslid voor het Vlaams Parlement, die niet meer actie zou voeren tegen een nationale stakingsdag ingericht door de drie grote vakbonden?

Karel Dillen draait zich om in zijn graf want in zijn tijd stond op Vlaams Blok-zelfklevers nog: “Krisis? Staken schaadt, werken baat”. Wat met mede-oprichter van het Vlaams Blok en senator Wim Verreycken die in 1993 zei: “Ik pleit niet voor een interprofessionele vakbond die alles kan lamleggen, maar voor organisaties die de beroepsbekwaamheid kunnen aanzwengelen en die de mensen beter kunnen doen werken in hun eigen vak”? Gaat Bart Claes zich nu verzetten tegen het wetsvoorstel van zijn partijgenoot en nieuwbakken parlementslid Ellen Samyn om premies voor ploegenarbeid volledig vrij te stellen van sociale zekerheidsbijdragen? Want dat is iets wat de vakbonden in het hart raakt als verdedigers van een sterke sociale zekerheid.  

Op 30 januari 2016 werd Bart Claes voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Eind 2018, begin 2019 richt VBJ in meerdere steden ‘Schild en Pint’-avonden in. Er wordt vooraf een gratis vat bier beloofd, wat op de avond zelve telkens weer verdubbeld wordt tot twee gratis vaten bier. Het bier vloeit rijkelijk; er wordt geluisterd naar toespraken van Bart Claes en Tom Van Grieken; en vooraf, tussendoor en achteraf wordt telkens weer “Linkse ratten, rol uw matten” gescandeerd. In het interview in Gazet van Antwerpen zei Bart Claes over die “Linkse ratten, rol uw matten”: “We overwegen er een liedje van te maken.” Maar als Bart Claes nu niet meer actie zou voeren tegen vakbonden die een stakingsdag uitroepen, wie zijn dan nog die “linkse ratten”?

We zijn benieuwd naar het antwoord. Gelukkig volgt Bart Claes ons. Toen we op 19 augustus 2019 bekendmaakten dat Ed Steffens als AFF-activist van Facebook is gegooid en daarom Antfascista Siempre is opgestart, reageerde Bart Claes met een smiley.

In ieder geval: Tom Van Grieken en Bart Claes kenden elkaar van bij NSV-Antwerpen, en toen Tom Van Grieken zag wat Bart Claes bereikte met de Facebookactie ‘Wij staken niet mee’ engageerde hij Bart Claes in 2015 als sociale mediastrateeg. Het succes bleef niet uit.

Bart Claes nadat Ed Steffens als AFF-activist van Facebook is gegooid en Antifascista Siempre is opgestart.

Een tweede reden voor Bart Claes om het voorbije weekend te feesten was zijn vrijgezellenweekend in Rotterdam. Een paar weken terug is Bart Claes voor de wet getrouwd met Erika Verbelen, binnenkort volgt het kerkelijk huwelijk en hét trouwfeest. Op Twitter en Facebook showde Bart Claes het T-shirt dat hij op zijn vrijgezellenweekend moest dragen: een Comac-T-shirt met een afbeelding van Che Guevara en diens slogan “Wees realistisch, eis het onmogelijke.” In het Engels voegde Bart Claes er aan toe, vrij vertaald: “Ze hebben mij daartoe verplicht”. Bart Claes’ vrienden vonden het afschuwelijk om de beeltenis van Che Guevara te moeten dragen. Zo kennen we ze wel.

Advertentie