We hebben niet de gewoonte om dagelijks stukken op Doorbraak.be te lezen. Om geestelijk een beetje gezond te blijven, is selectiviteit in wat we lezen aan te bevelen. Maar via sociale media vernemen we dat er weer een grens overschreden is. Na reacties van Pascal Debruyne en anderen, en minachtende reacties van hoofdredacteur Pieter Bauwens, trekt Doorbraak dan toch het boetekleed aan (foto hierboven: hoofdredacteur Pieter Bauwens op zijn eigen website).

Aanleiding is een column bij Doorbraak.be van Johan Sanctorum over het racisme waarmee Romelu (Johan Sanctorum schreef aanvankelijk ‘Romelo’ (sic), AS) Lukaku vorige zondag geconfronteerd werd toen hij in de voetbalwedstrijd tegen Cagliari een penalty nam voor zijn nieuwe club Inter Milaan. Oerwoudgeluiden om de Belg van Congolese afkomst van de wijs te brengen. Wat echter niet lukte. Romelu Lukaku maakte de goal die het verschil maakte in de wedstrijd.

Volgens Johan Sanctorum moet een dik betaalde voetballer als Lukaku er maar tegen kunnen. “Lukaku moet ondertussen opletten dat hij niet eindigt in het rijtje van Dalilla Hermans, de allochtone querulanten die zich wentelen in het eeuwige slachtofferschap en daaraan zelfs een stuk marktwaarde ontlenen. (…) Fluit deze jongen maar eens flink uit, mét begeleidende Afrikaanse kreten, dan weet hij waar hij vandaan komt, en wij allemaal trouwens“, besluit Johan Sanctorum vooraleer nog uit te halen naar “de zedenprekende journalist” Filip Joos.

De column “Mensaap neemt strafschop (en scoort)” is intussen verwijderd van de Doorbraak-website, maar is met enig zoeken nog altijd terug te vinden in het internetgeheugen. Voor wie niet zo ver wil zoeken, publiceerde Johan Sanctorum het gewraakte stuk ook op zijn eigen blog, eraan toevoegend “Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.”

Johan Sanctorum zoals voorgesteld op de website van Doorbraak.

Wie is Johan Sanctorum? Volgens Wikipedia is de 65-jarige Johan Sanctorum “een Vlaamsgezinde cultuurfilosoof, publicist en criticus”. Uitgerekend in Milaan, waar Romelu Lukaku nu voetbalt, kreeg Johan Sanctorum inzichten over stedelijke cultuur en stadsvernieuwing die leiden tot zijn eerste boek. Later volgen nog boeken, samen met anderen geschreven zoals: ‘De islam in Europa: dialoog of clash?’, ‘De Vlaamse Republiek: van utopie tot project’ en ‘Media en Journalistiek in Vlaanderen’. Aan zijn bij Doorbraak uitgegeven ‘De langste mars. Van mei ’68 tot pococratie’ en ‘Na het journaal volgt het nieuws. Waarheid en fictie in de media’ koppelde hij een reeks lezingen.

In 2008 ging Johan Sanctorum als zelfstandige aan de slag bij het Vlaams Belang waar hij meerdere toespraken en publicaties schreef voor de toenmalige partijvoorzitters Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans. In 2014 brak hij met het Vlaams Belang. Naar eigen zeggen omdat we met Filip Dewinter weer verzekerd zijn “van nog een rondje van het slechtste toogflamingantisme dat alle andere geluiden uit die partij hopeloos zal overstemmen”. “Ze doen maar, het zal zonder Sanctorum zijn.” Bij Doorbraak deed Johan Sanctorum vervolgens een boekje open over de interne partijwerking bij het Vlaams Belang. Het origineel bij Doorbraak vinden we niet terug, maar bij AFF/Verzet zijn nog vele citaten terug te vinden.

Dat Johan Sanctorum hand- en spandiensten verleende aan het Vlaams Belang is niet zo vreemd. In 2011 was hij ook gastspreker op de IJzerwake. Zo zagen ze op de IJzerwake nog eens een zoon van een oostfronter aan het woord.

Johan Sanctorum publiceerde ook onder schuilnaam. Daar is niets mis mee, het is de inhoud die telt. Maar soms wordt het zielig. Zo schreef Johan Sanctorum als ‘Annick Verbauwen’ in ’t Pallieterke Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke de vernieling in, en bejubelde hij er onder die schuilnaam zijn toenmalige baas Bruno Valkeniers.

De zedigste foto van ‘Hilde De Breuckere’.

En dan was er nog ‘Hilde De Breuckere’, zogezegd een 21-jarige studente aan de universiteit van Gent die beloofde uit de kleren te gaan als je voor het Vlaams Belang zou stemmen. Op Facebook bejubelde Johan Sanctorum zijn alter ego met: “La Cicciolina nouvelle est arrivée. (…) Grote klasse” en “Dapper meisje”. De originele foto van ‘Hilde De Breuckere’ is terug te vinden op websites als teenagelovestories.pornblogspace.com en meer van dat. Eén van de naaktfoto’s van ‘Hilde De Breuckere’ was ter hoogte van de vagina overplakt met de boodschap “Wil je dit voor altijd onder een boerka? Neen? Stem dan Vlaams Belang!”.

Toen de Facebookpagina van Hilde De Breuckere van het internet verdween, werd een uurtje later een nieuwe pagina online gezet. Voor het geval ze nog eens zou verdwijnen, raadde ‘Hilde De Breuckere’ aan haar te contacteren via de Facebookpagina ‘Stem Vlaanderen onafhankelijk!’. Een Facebookpagina opgezet door… Johan Sanctorum.

Johan Sanctorum kon stukken online plaatsen bij Doorbraak.be zonder tussenkomst van de eindredactie. Dat zou nu herbekeken worden.

Advertentie