In september 1944 werd Antwerpen bevrijd. De nazi-bezetters werden verdreven. Het einde van de Tweede Wereldoorlog was in zicht. Vier jaar bezetting onder de nazi’s zorgden voor een donkere bladzijde in onze geschiedenis: Joden, politieke activisten, vakbondsmilitanten en al wie ‘anders’ was, werd systematisch vervolgd en de dood ingejaagd. Het Steunpunt Anti-Fascisme (SAF) richt hierover een infonamiddag in zaterdag 5 oktober 2019.

Terwijl een deel van het politieke en economische establishment koos voor samenwerking met de nazi’s, gingen duizenden mensen op gevaar van eigen leven in verzet. Ze aanvaardden de bezetting niet en keerden zich tegen de gewelddadige en haatdragende samenleving van het nazisme. Het verzet was divers en uitgebreid.

Bij de 75ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen kijkt het Steunpunt Antifascisme (SAF) op een infonamiddag terug naar het verzet en de communisten, en naar de rol van de Vlaams-nationalisten in de collaboratie. De sprekers zijn Vincent Scheltiens en Koen Aerts.

Vincent Scheltiens  is historicus, lector aan de universiteiten van Gent en Antwerpen, en onder andere gespecialiseerd in de taal- en nationaliteitenkwestie, maar ook in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de arbeidersbeweging en de communistische vleugel hiervan, en het verzet.

Koen Aerts is historicus, verbonden aan de UGent, bij het publiek vooral bekend door zijn TV-reeksen en publicaties over collaboratie, naoorlogse zuivering, en het verzet. De televisiereeks ‘Kinderen van de collaboratie’ kan je nog altijd bekijken. De opvolger ervan, ‘Kinderen van het verzet’, wordt vanaf 22 oktober 2019 uitgezonden op Canvas.

Steunpunt Antifascisme (SAF) wil de herinnering aan de antifascistische strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog levendig houden. Het mag nooit vergeten worden wat er toen gebeurd is! Dat is belangrijk, niet alleen voor al wie vandaag tegen extreemrechts ingaat, maar ook voor de velen die zich niet realiseren wat dergelijk gedachtengoed werkelijk inhoudt.

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog staan extreemrechts en allerhande rechtse populisten opnieuw sterker. Velen willen daar iets tegen doen. Begrip en kennis over wat extreemrechts vroeger deed en het verzet ertegen, kunnen ons daarin helpen.

Het uurrooster voor deze infonamiddag en andere informatie vind je bij het Facebookevenement hierover.