Volgens The New York Times is Autodoc, een website voor auto-onderdelen, een van de manieren waarop Rusland de opkomst van extreemrechts sponsort met als doel om verdeeldheid in Europa te creëren. Pointer, een Nederlandse website voor datajournalistiek, ontdekte dat Autodoc onder andere adverteerde bij Sceptr, een alt-right website opgericht door en kantoor delend met ’t Pallieterke.

Zweedse journalisten ontdekten de advertenties voor Autodoc toen ze twee jaar geleden onderzoek deden naar de opkomst van extreemrechts in Zweden. Tussen artikelen op de website van Nordfront, waarin Hitler wordt geprezen en de Holocaust wordt ontkend, zagen ze de wervende teksten van Autodelar24 staan. “Auto-onderdelen tegen scherpe prijzen”, stond er. Op vijf andere rechts-extremistische websites kwamen ze soortgelijke advertenties tegen.

Het neonazistische Nordfront met een advertentie voor een Autodoc-bedrijf.

De advertenties lijken van verschillende online auto-onderdelen shops te zijn, maar blijken allemaal hetzelfde moederbedrijf te hebben: Autodoc GmbH. Een in Berlijn gevestigd bedrijf in handen van vier Russische en Oekraïense mannen, waarvan er drie Duits klinkende familienamen hebben aangenomen. Eén van hen, Max Wegner (voorheen Maksim Samov), kwam eerder in opspraak toen zijn voormalig bedrijf Klik Media in verband werd gebracht met grootschalige computercriminaliteit.

Volgens The New York Times is Autodoc een van de manieren waarop Rusland de opkomst van extreemrechts sponsort met als doel om verdeeldheid in Europa te creëren. The New York Times ontdekte dat Autodoc niet alleen in Zweden, maar ook in Duitsland, Hongarije en Oostenrijk advertenties plaatste op antisemitische en extremistische sites.

Pointer dook in het archief van tien miljoen backlinks van Nederlandse Autodoc-webshops. Autodoc blijkt te adverteren op de websites van honderden sportverenigingen, studentenclubs en lokale media, en op twee websites die in de rechts-radicale en -populistische hoek opereren: het Nederlandse ‘De Dagelijkse Standaard’ en het Vlaamse ‘Sceptr’.

“De website reservedelenstore.nl heeft inderdaad twee advertenties gekocht vorig jaar, tweemaal voor twaalf maanden. Die zijn respectievelijk in april en eerder deze maand afgelopen en men wenste die niet te vernieuwen”, zegt Sceptr-hoofdredacteur Jonas Naeyaert aan Pointer. “Een verkoopagent contacteerde hiervoor onze website via mail om te adverteren (…). Ik kan daarbij vertellen dat politiek-inhoudelijke overtuiging en dergelijke nooit ter sprake zijn gekomen. Wij hebben destijds ook de webshop even doorgelicht en vonden een conventionele webwinkel voor auto-onderdelen.”


Sceptr-pagina met een Autodoc-advertentie (Illustratie © Pointer).

Jonas Naeyaert kan zich niet vinden in het label ‘radicaal rechts’ dat Pointer kleeft op Sceptr. “Sceptr is een taboeloze nieuwssite zonder politiek correcte dogma’s. Wij proberen de feiten te brengen, geen politiek programma”, zegt Jonas Naeyaert aan het Nederlandse Pointer. Een lachwekkender uitleg hebben we nog niet vaak gehoord.

Sceptr is opgericht door de mensen van ’t Pallieterke en maakt gebruik van de kantoren van ’t Pallieterke. De Raad van Beheer van Sceptr wordt bevolkt door Karl Van Camp, hoofdredacteur van ’t Pallieterke, en Wart Van Schel en Frans Crols, beiden medewerkers van ’t Pallieterke. Artikels en interviews van Sceptr worden wel eens overgenomen in ’t Pallieterke. In ’t Pallieterke worden dan weer regelmatig oproepen voor financiële steun aan Sceptr gepubliceerd.

Bij de start van Sceptr op 8 december 2016 gaf Sceptr een overzicht van haar medewerkers. Minstens zeven waren ook medewerkers van ’t Pallieterke; veertien medewerkers waren actief (geweest) bij de extreemrechtse studentenvereniging KVHV. Bij die laatsten hoofdredacteur Jonas Naeyaert (praeses KVHV-Gent 2010-2012), Michiel Van Tongerloo (praeses KVHV-Gent 2014-2015) en twee Gentse KVHV’ers die sinds 26 mei Vlaams Belang-parlementslid zijn: Dries Van Langenhove (‘Briesje’) en Tom Vandendriessche.

Niet alleen omwille van de antecedenten van de redacteurs, maar ook en vooral omwille van de artikels die Sceptr brengt, kan de website gecatalogeerd worden in de rechts-radicale en rechts-populistische hoek. Die, zo blijkt nu, deels ook vanuit Russische bronnen gesponsord wordt. Met Wayback Machine is onder andere deze Sceptr-pagina met een advertentie voor een Autodoc-bedrijf, onderdelenshop.24, te zien. Nog een andere pagina dan bij de illustratie hierboven.