Sommige mannen krijgen spontaan een erectie als ze terugdenken aan de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018 die volgens de politie 5.500 mensen op de been bracht. Zondag 15 september 2019 wil men een ‘Mars op Brussel’ inrichten uit onvrede omdat het Vlaams Belang niet opgenomen wordt in de volgende Vlaamse regering.

Eerste hoofding voor het Facebookevenement ‘Mars op Brussel’.

“In naam van de democratie eisen wij een Vlaams referendum over de samenstelling van het Vlaams parlement”, zo begint de verantwoording voor de ‘Mars op Brussel’. Een beetje raar, toch. Na verkiezingen op 26 mei 2019 is de samenstelling van het Vlaams Parlement vernieuwd, en nu zou daarover een referendum georganiseerd moeten worden? Uit het vervolg blijkt dat de initiatiefnemer een Vlaams referendum bedoelt over de samenstelling van de nieuwe Vlaamse regering. Wat ook al nieuw is in onze parlementaire democratie.

De initiatiefnemer vervolgt immers: “Nadat de vorige regering afgestraft is door de kiezer op de voorziene en rechtsgeldige democratische wijze, na jaren en jaren wanbeleid, postjespakkerij en volksverlakkerij, is eens te meer bewezen dat de stem van het Volk genegeerd wordt. De coalitie die heden voor ligt, vertegenwoordigt ons inziens allesbehalve de wil van de Vlaming. Om deze reden, en uit een diepe bezorgdheid om de teloorgang van de democratie, eisen wij een bindend referendum waarin de Vlaming zijn steun of afkeur kan uitspreken met betrekking tot de coalitie die op tafel ligt.”

“In een democratie kan er geen regering heersen die de steun van het Volk niet geniet. Het Volk betaalt met haar arbeid de kosten en lonen van de regering, die slecht haar dienaar en vertegenwoordiger hoort te zijn. Wij verdienen dan ook een correcte vertegenwoordiging. Deze Mars op Brussel in (sic) een stap in een protest dat zo nodig aangehouden kan worden. Wij roepen iedereen op, over de partijgrenzen en individuele geschillen heen, om op te staan en de stem, die té gemakkelijk het zwijgen werd opgelegd, luidkeels te laten horen. Voor de toekomst van Vlaanderen en het Vlaamse Volk.”

De volledige tekst vind je hier.

Initiatiefnemer is ene ‘Jan Borluut’ die op 12 augustus 2019 online ging op Facebook en als hoofding op zijn Facebookpagina het lied ‘Wij zijn bereid’ plaatste. Het is een lied dat opgenomen is in de VNJ-zangbundel in het hoofdstuk ‘Kom in ’t gelid’ en dat regelmatig gezongen wordt op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Het lied is geschreven door Roger Lammens en gecomponeerd door Jef Tinel die beiden nog actief waren bij het met het fascisme verwante Verdinaso. ‘Jan Borluut’ is een Facebookpseudoniem van iemand die op één dag tijd bevriend geraakte met meerdere Vlaamse neonazi’s.

Tomas Boutens (Foto © VRT).

Bij de eerste twintig mensen die positief reageerden op de oproep om een ‘Mars op Brussel’ te houden, noteren we vooreerst de naam van voormalig BBET-kopstuk Tomas Boutens. Intussen actief met een nieuwe club en handelaar in bij neonazi’s geliefde kledij en andere spullen.

Voorts vinden we er Boutens’ vrienden Arno Vanhoutte en mede-BBET-veroordeelde Stan Van Meerhaege, leden van het nieuwe neonazistische Right Wing Resistance Vlaanderen als Bart Lontie en Jochen Wandels, voormalige Mjölnir-motorclubleden Erwin Ryckebosch en Gilles de Meulemeester, Voorpost-leden als Jimmy Chapelier en Kevin Roos, Vlaams Belang-bimbo’s als Carrera Neefs uit Wuustwezel en Katrina Langlet uit Sint-Truiden (ook bekend om de foto van een Hitlergroet in een, naar eigen zeggen, zatte bui), het kruim van de extreemrechtse tot neonazistische scene in Limburg, Jonathan Diels (voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren in Schoten en in het wildste van zijn dromer al een stoere Vlaamse soldaat), Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Vilvoorde en Schild & Vrienden-sympathisant Jurgen Van Duyse, enzovoort.

Voor de ‘Mars op Brussel’ op 15 september hebben op twee dagen tijd een 500-tal mensen gemeld dat ze er naartoe gaan en een 1.000-tal dat ze erin geïnteresseerd zijn. Aanvankelijk was ook een betoging om dezelfde reden gepland op zondag 1 september 2019, maar die is geschrapt om het maximaal aantal mensen bijeen te krijgen op 15 september. Het is nu afwachten of de ‘Mars’ er inderdaad komt. De radicaalste zijde van de Vlaams-nationalistische beweging staat alleszins paraat.