Na de ‘overwinningsnederlaag’ van voorbije zondag 9 juni 2024 mag het Vlaams Belang 3 partijleden afvaardigen naar het Europees Parlement (=), 20 naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers (+ 2) en 31 naar het Vlaams Parlement (+ 8). Daarbij een aantal nieuwelingen in een parlementair halfrond en een aantal mensen die opnieuw gaan zetelen. We stellen ze even voor. De parlementsleden die bijvoorbeeld switchen van het Vlaams Parlement naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers, zoals Sam Van Rooy, beschouwen we niet als ‘nieuwe gezichten’.

Voor het Europees Parlement haalde het Vlaams Belang 14,5 % van de stemmen binnen (+ 2,5 %). Het aantal verkozenen blijft op drie met vooreerst lijsttrekker Tom Vandendriessche, tegen wie een onderzoek loopt bij de Europese antifraudedienst OLAF en die verder in opspraak is voor zijn dwepen met Hitler en andere extreme standpunten. Gerolf Annemans is er ook opnieuw bij. Barbara Bonte (41 j.) is nieuw in het Europees Parlement, maar niet nieuw in de politiek. In 2007 werd ze Vlaams Belang-personeelslid en in 2014 werd ze als inwoonster van Sint-Martens-Latem verkozen als Vlaams parlementslid. In het Vlaams parlement legde ze zich toe op de thema’s onderwijs en economie. Na amper een jaar nam ze om gezondheidsredenen ontslag als parlementslid. Nu is Barbara Bonte terug. Deze keer als Europees parlementslid op de tweede plaats van de Vlaams Belang-lijst waar ze 69.077 voorkeurstemmen kreeg, slechts een 2.600 voorkeurstemmen minder dan Gerolf Annemans.

Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn de Vlaams Belang-verkozenen: Kathleen Bury, Ortwin Depoortere, Marijke Dillen, Barbara Pas, Annick Ponthier, Kurt Ravyts, Dominiek Spinnewyn-Sneppe, Frank Troosters, Reccino Van Lommel, Sam Van Rooy en Wouter Vermeersch, en de nieuwkomers en de terug-van-weggeweest’ers. Vooreerst Britt Huybrechts (foto hierboven © Facebook, 25 j., verkozen in Vlaams-Brabant als Vlaams Belang-lijsttrekster met 24.408 voorkeurstemmen). In 2018 was Britt Huybrechts kandidate op de N-VA-lijst in Leopoldsburg (Limburg). Ze ging in Leuven studeren en was er de eerste vrouwelijke praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). “Ik zie mezelf als een brave, Vlaamsgezinde katholiek”, zei ze aan het Leuvense studentenblad Veto toen ze Vlaams Belang-lijsttrekster werd. Vlaamsgezind en katholiek dat klopt, maar “braaf”? Na de veroordeling van Schild & Vrienden, een “beerput van racistisch, negationistisch en gewelddadig materiaal”, verdedigde Britt Huybrechts Schild & Vrienden op een Vlaams Belang-congres op 24 maart 2024 als: “De media schilderen de weerbare jeugd af als een bende agressieve meme-delende hooligans. Maar zij bieden juist weerstand, zij zijn assertief, zij zijn strijdbaar en vooral: ze zijn de toekomst!”

Britt Huybrechts als KVHV-praeses in 2023 (foto © Facebook).

Kurt Moons is een tweede nieuwkomer (60 j., uit Beersel (Vlaams-Brabant) en 7.745 voorkeurstemmen). Hij was 15 à 20 jaar actief in de Vlaams Beweging, voorzitter van Pro Flandria, een netwerk van Vlaamsgezinde ondernemers en academici, en CEO van bekende bedrijven als Brantano, Santana en Eddy Merckx Cycles. Dieter Keuten (35 j., uit Tessenderlo en 10.721 voorkeurstemmen vanop de derde plaats op de Limburgse Kamerlijst) stond eerder op een lokale N-VA-lijst en werkt(e) als e-commercespecialist. Bij een schooldebat in Tongeren stemde Dieter Keunen als enige voor het herinvoeren van de militaire dienstplicht, wat overigens niet het officiële standpunt is van zijn partij. “Ontbrekende mobiliteitsinfrastructuur op korte termijn realiseren is mijn belangrijkste actiepunt”, zegt Dieter Keuten. “De Limburgers moeten eindelijk eens een degelijk wegen-, spoor- en waterwegennetwerk krijgen.” Terechte problemen, maar of Keuten hieraan kan verhelpen?

Werner Somers (49 j., uit Aspelare (Oost-Vlaanderen) en 10.900 voorkeurstemmen, de meeste voorkeurstemmen op de Oost-Vlaamse Kamer-lijst na Barbara Pas). Somers is jurist-vertaler bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. In het verleden was hij al gemeenteraadslid in Ninove en Vlaams Belang-medewerker. In 2016 verliet hij de gemeenteraad van Ninove na ongeveer 15 jaar omdat hij zijn functie als gemeenteraadslid op dat moment moeilijk te combineren vond met zijn beroep. “Ik heb een breed interesseveld”, zegt Werner Somers. “Ik heb zestien jaar in de Kamer gewerkt als parlementair medewerker en was gespecialiseerd in asiel en migratie. Die thematiek interesseert mij en hierin kan ik mij nuttig maken. Dat geldt ook voor alles wat met justitie te maken heeft.”

Francesca Van Belleghem was alleszins de jongste jaren dé migratiespecialiste achter de schermen van het Vlaams Belang. Ze is 29 j., woont in Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen) en kreeg 10.229 voorkeurstemmen vanop de derde plek op de lijst. Slechts een 500-tal voorkeurstemmen minder dan de nr. 2 op de Oost-Vlaamse lijst: Ortwin Depoortere die eerder al driemaal parlementslid was. De moeder van een dochter van 3 jaar en een dochter van 8 maanden schreef mee aan het boek Immigratiestop waarmee Tom Van Grieken vlak vóór de verkiezingen uitpakte. Het boek bevat 116 voorstellen om de immigratie te stoppen, nog eens 16 meer dan het Vlaams Belang op haar immigratiecongres op 12 november 2023 voorstelde. Vooraleer aan de slag te gaan bij het Vlaams Belang werkte Francesca Van Belleghem als advocaat en als fiscaal raadgever.

Francesca Van Belleghem (l.) samen met Geert Wilders en Bart Claes (foto © Facebook).

Alexander Van Hoecke (29 j. en 8.696 voorkeurstemmen) is de vijfde Oost-Vlaamse verkozene op de Kamerlijst voor het Vlaams Belang. Hij woont samen met zijn vriend in Lokeren. Hij studeerde rechten aan de UGent waar hij ook actief was als KVHV’er. Bij het Vlaams Belang was hij eerst twee jaar aan de slag als medewerker voor de energie- en leefmilieudossiers. Op 1 januari 2023 werd hij nationaal partijwoordvoerder, in opvolging van Jonas Naeyaert die naar het met het Vlaams Belang gelieerde V-nieuws verhuisde. Kristien Verbelen (42 j., uit Oostkamp (West-Vlaanderen) en 10.532 voorkeurstemmen) is allicht de minst bekende van de nieuwkomers bij de Vlaams Belang’ers in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Beroepshalve was ze actief in de betonsector. Waar ze zich in Brussel voor zal inzetten? “Dat moet nog besproken worden”, zegt ze.

Bij de nieuwe gezichten in de Vlaams Belang-fractie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers is de bekendste Lode Vereeck (ex- Open VLD, ex-Lijst Dedecker). Hij is 59 j. en kreeg 59.581 voorkeurstemmen als lijsttrekker in de provincie Antwerpen. In maart 2014 werd Vereeck door De Standaard, De Morgen en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot “beste parlementslid” in het Vlaams Parlement vanwege zijn “sterke dossiers, verbale kracht en humor”. Dat Vereeck nu lijsttrekker voor het Vlaams Belang in de provincie Antwerpen was, was een opportuniteit nadat Filip Dewinter weigerde de Kamerlijst van het Vlaams Belang te trekken – Dewinter bleef liever zetelen in het Vlaams Parlement – en Lode Vereeck verhuisde van Diepenbeek (Limburg) naar Kalmthout (Antwerpen). In Limburg gaf Vereeck les aan de UHasselt, waar in 2018 een onderzoek werd gestart naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Vereeck tegenover studentes. In 2019 seponeerde het Openbaar Ministerie het onderzoek, maar het kwam toch tot een ontslag wegens een vertrouwensbreuk met de leiding en studenten van UHasselt. Vereeck ging hiertegen in beroep tot bij de Raad van State die in 2022 de geldigheid van de procedure bevestigde en het ontslag omschreef als een sanctie die in verhouding staat met de feiten.

Vanaf 2021 werkt Lode Vereeck als economisch beleidsadviseur voor de Vlaams Belang-parlementsleden in het Europees Parlement. In 2022 publiceert hij, samen met Barbara Pas, het boek Bodemloos over de transfers tussen Vlaanderen en Wallonië. Vanaf 2023 werkt Vereeck als economisch beleidsadviseur op de studiedienst van het Vlaams Belang. Of er een groot verschil is tussen werken op de Europese loonlijst of voor de Vlaams Belang-studiedienst, is een zaak die de Europese antifraudedienst OLAF aan het uitzoeken is. Marine Le Pen wacht alleszins op 30 september 2024 een rechtszaak omdat ze met Europees geld medewerkers aan het werk zou gezet hebben voor lokale partijdoelstellingen.

Wordt vervolgd.

Lode Vereeck: na Open VLD, Lijst Dedecker, en opnieuw Open VLD, nu campagne voerend met het Vlaams Belang (foto © Facebook).