Bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement ging het Vlaams Belang zondag 9 juni 2024 (nadat alle 5083 stembureaus hun stemmen geteld hebben, in de kranten vanmorgen staan nog partiële uitslagen) vooruit van 18,5 % in 2019 naar 22,7 % op 9 juni 2024 (+ 4,2 %). Dat is niet alleen flink onder 25,8 % bij de laatste peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. Het is ook minder dan de 24,2 % die het Vlaams Belang in 2004 behaalde, terwijl Tom Van Grieken minstens die beste verkiezingsuitslag voor het Vlaams Belang ooit wilde overtreffen. De 1.000.000 stemmen die Van Grieken wilde behalen bij de Vlaamse parlementsverkiezingen, komen in zicht maar worden met 992.175 stemmen net niet behaald. Het Vlaams Belang wordt de grootste partij in drie van de vijf Vlaamse provincies (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg), maar de ambitie was om de grootste partij te worden in héél Vlaanderen en zo het initiatiefrecht in handen te krijgen voor het vormen van de volgende Vlaamse regering. Maar het is de N-VA die als grootste partij uit de stembusslag komt. Wel zakt de N-VA daarbij van 24,8 % in 2019 naar 23,9 % in 2024 (- 0,9 %). Samen gaan N-VA en Vlaams Belang van 43,3 % in 2019 vooruit naar 46,6 % in 2024 (+ 3,3 %). Daarom kunnen we niet echt blij zijn met de verkiezingsuitslag, te meer de N-VA tussen 2019 en 2024 verrechts is. Maar ons slecht karakter maakt ons toch vrolijk over de niet door het Vlaams Belang bereikte doelen en hefbomen.

Om 17u30 is de sfeer nog opperbest in feestzaal Den Berg in Londerzeel waar het Vlaams Belang verzamelen blaast om het verwachte verkiezingssucces te vieren, zoals ook na de verkiezingen in 2019 toen het Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement vooruit ging van 5,9 % naar 18,5 %. In de loop van de namiddag moet het Vlaams Belang wel een interviewstop uitvaardigen voor haar mandatarissen en militanten. Tom Van Grieken ziet dat Filip Dewinter en Sam Van Rooy al interviews aan het weggegeven zijn aan de pers, terwijl Van Grieken als Vlaams Belang-voorzitter natuurlijk zélf de toon wil aangeven bij het verkiezingsresultaat. Helaas voor Van Grieken wordt het er niet beter op naargelang de dag vordert.

Het plan is dat Tom Van Grieken om 19u00 zijn militanten in Londerzeel zal toespreken. Militanten die hun dorstige kelen intussen laven met bier en cava. Tom Van Grieken moet echter Bart De Wever laten voorgaan. Dé winnaar van de verkiezingen is natuurlijk diegene waar de media het meest naar uitkijken. Het wordt dus 20u45 vooraleer Van Grieken aan zijn toespraak kan beginnen (foto hierboven © Twitter). Tom Van Grieken: “De Vivaldi-regering van De Croo is afgestraft en het Vlaams Belang heeft de verkiezingen gewonnen. In drie van de vijf provincies zijn we de grootste. Maar we moeten ook eerlijk zijn. We hadden de ambitie om de grootste te worden in heel Vlaanderen. Daar zijn we niet in geslaagd.”

Daags tevoren, zaterdag 8 juni 2024: nog enthousiasme bij de Vlaams Belang-militanten door de komst van Geert Wilders bij een Vlaams Belang-meeting in Aalst (foto © Facebook).

Van Grieken is het in interviews blijven herhalen: zijn enige doelstelling is om de grootste te worden, en zo het initiatiefrecht te hebben voor het vormen van de volgende Vlaamse regering. Maar in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 juni heeft hij niet rustig geslapen. Bij het ontbijt samen met zijn echtgenote Félice Palmen, twee kinderen Floris en Léonore, en vader Luc Van Grieken, vertelt hij over zijn muizenissen. Bij peilingen bij vorige verkiezingen werd het Vlaams Belang altijd onderschat, maar met dat mensen steeds openlijker durven praten over hun stem voor het Vlaams Belang wordt het stemmenaantal nu misschien overschat. De kwade droom van Van Grieken wordt werkelijkheid.

Als vanaf 17u30 nieuwe kiesresultaten op de televisieschermen in feestzaal Den Berg in Londerzeel verschijnen, blijkt niet het Vlaams Belang maar de N-VA de grootste partij te worden. Hoopvolle gezichten worden beteuterd, de zaal wordt stiller. Gerolf Annemans en Filip Dewinter proberen de militanten te enthousiasmeren. “Elke stem boven het resultaat van de vorige verkiezingen is winst”, zegt Filip Dewinter. Maar het helpt niet. Na de toespraak van Tom Van Grieken probeert een dj er alsnog ambiance in te brengen. Maar niemand begint te dansen. En ook Steve Tielens krijgt er de polonaisesfeer niet in. Op een uur tijd loopt de grote zaal van hotel Den Berg leeg.

Er blijven nog een berg frieten en meerdere vaten bier en kratten cava onaangeroerd achter. Ene Pol zegt aan De Tijd: “Dat De Wever de deur zo hard dichtsloeg (zijn uitspraak in het VRT-programma Eerste keus dat hij carrément niet met het Vlaams Belang wil regeren, A.S.), heeft ons de das omgedaan.” Of hoe het cordon sanitaire niet alleen bestuursakkoorden verhindert, maar ook belet dat mensen (nog meer) op extreemrechtse partijen stemmen. Een aantal N-VA-kiezers mailden Bart De Wever dat ze na zijn uitspraak in Eerste keus voor Vlaams Belang zouden stemmen, maar nog meer mensen kozen nu om toch N-VA te stemmen.

Er is echter meer. In Antwerpen, de bakermat van het Vlaams Belang, is het Vlaams Belang haar positie als tweede grootste partij kwijt aan… de PVDA. De N-VA behaalt er (alle stemmen geteld) 25,4 % (- 3,6 %), de PVDA 22,9 % (+ 11,2 %) en het Vlaams Belang 15,8 % (+ 1,9 %). Karel Dillen draait zich om in zijn graf.

Illustratie © Twitter.